Bagage & Veiligheid

Wat mag u meenemen aan boord van een vliegtuig?

Om veiligheidsredenen is de hoeveelheid vloeistoffen en gels die u in uw handbagage mag meenemen, strikt beperkt. Ook een hele reeks voorwerpen die mogelijk als wapen gebruikt kunnen worden, mogen niet mee in de handbagage. De meeste van deze voorwerpen mogen wel mee in de ruimbagage met uitzondering van voorwerpen die traditioneel als gevaarlijk worden beschouwd.

Om onaangename verrassingen bij de veiligheidscontrole te vermijden, raden wij u aan deze pagina door te lezen voor u uw bagage inpakt.

In de handbagage

Vloeistoffen en gels

 • Vloeistoffen en gels in verpakkingen van max. 100 ml, verpakt in een doorzichtige hersluitbare plastic zak met een capaciteit van 1 liter, zijn toegestaan. De vloeistoffen aangekocht in de winkels op de luchthaven worden verpakt in een speciale verzegelde zak die u pas mag openen op de plaats van bestemming.
  De inhoud kan anders bij de beveiligingscontrole in beslag worden genomen. Producten aangekocht in één van de luchthavenwinkels of bars en restaurants voorbij de beveiligingscontrole mogen mee aan boord.
 • Babyvoeding (zowel melk als potjesvoeding) is toegestaan in de handbagage. De hoeveelheid is afhankelijk van wat men nodig heeft tijdens de vlucht. Bij de beveiligingscontrole kan men vragen de voeding te proeven om aan te tonen dat het om babyvoeding gaat.
 • Geneesmiddelen en dieetsupplementen voor tijdens de vlucht zijn eveneens toegestaan (vraag hiervoor een bewijs van noodzakelijkheid aan uw huisarts).
 • Meer info over de vrijstellingen met betrekking tot vloeistoffen en gels vindt u hier.

Andere voorwerpen
Voor een gedetailleerde lijst van voorwerpen die niet in de handbagage mogen, klikt u hier.
En mocht u het zich afvragen: selfiesticks en elektronische sigaretten zijn toegelaten in de handbagage.

Bijkomende regels voor vluchten naar de VS en Canada

Alle elektronische apparaten zullen onderzocht worden op afwijkingen. Elk apparaat groter dan een mobiele telefoon of een smartphone voorzien van een beschermingshoes moet uit de hoes gehaald worden ter controle. Als het onmogelijk is de hoes te verwijderen, mag het apparaat niet mee aan boord.

De elektronische apparaten ter grootte van een mobiele telefoon of een smartphone moeten opgestart en geactiveerd kunnen worden om aan te tonen dat deze functioneren. Indien dit niet mogelijk is, mag het apparaat niet mee aan boord.

Apparaten op lithiumbatterijen

lithiumbatteriesUw smartphone, laptop of andere draagbare elektronische apparatuur (met inbegrip van elektronische sigaretten) werkt in vele gevallen op lithiumbatterijen. Dit soort batterijen worden als gevaarlijke goederen beschouwd. Wanneer een lithiumbatterijen beschadigd is of wanneer zich een kortsluiting voordoet, kan dit brand veroorzaken. Voor uw eigen veiligheid en die van uw medereizigers vragen wij u uw draagbare elektronische apparaten niet in de ruimbagage te stoppen maar in uw handbagage.

Opgelet: hoverboards zijn niet toegelaten aan boord, noch in de handbagage noch in de ruimbagage!

Check steeds vooraf de informatie over gevaarlijke goederen van uw luchtvaartmaatschappij.

 

In de ruimbagage (niet in handbagage)

 • Vloeistoffen en gels zoals dranken, parfums, crèmes, lotions, tandpasta, siroop, mascara, lippenstift, deodorant ... die in individuele verpakkingen van meer dan 100ml zitten en/of de in de handbaggage toegestane hoeveelheid overschrijden.
 • Replica vuurwapens, speelgoedgeweren, alle toestellen die projectielen kunnen afvuren (vb. nietjespistool), verdovingsapparaten
 • Puntige en/of scherpe voorwerpen (scharen, messen, skistokken, puntige wandelstokken, dartspijltjes, ...)
 • Stompe voorwerpen (golfstokken, baseballbats, hockeysticks, biljartkeus, knuppels, zware gereedschappen, vechtsportmateriaal...)
 • Handboeien, boemerang, zweep, hengels, ijsschaatsen, schokdempers, gereedschap (breekijzers, zagen, boren, beitels...)...

Verboden aan boord

Volgens de luchtvaartrichtlijnen mogen bepaalde voorwerpen helemaal niet aan boord zoals verboden wapens (volgens de wapenwet van 9 juni 2006) en gevaarlijke goederen waaronder explosieve- en brandgevaarlijke stoffen (slaghoedjes, springstoffen, terpentijn, verfverdunner,...), gevaarlijke producten, oxidatiemiddelen en/of organische peroxiden (bleekmiddel,..), toxische en besmettelijke stoffen, radioactief of corrosief materiaal, gassen inclusief CO²-patronen van meer dan 28g (=50ml), grote hoeveelheden spuitbussen, ...

 

Wat zijn ‘vloeistoffen en gels’?

 • Water en andere dranken, soep, siroop, …
 • Verzorgingsartikelen: contactlensvloeistof, crèmes, lotions en oliën, shampoo, parfums, scheerschuim, haarlak, haar- en douchegels, tandpasta, mascara, lippenstift, lipgloss, deodorants, …
 • Etenswaren zoals lopende kazen, chocopasta, jam, yoghurt, pindakaas, …
 • Medische producten zoals hoestsiroop, …
 • Vloeibare-vaste mengsels zoals etenswaren in sauzen, …
 • Vloeistoffen onder druk zoals deodorants, haarlak, …
 • Sprays zoals eau de toilette, …
 • Gels zoals haargel, gel in koelelementen, …
 • Pasta’s zoals chocopasta, pindaboter, tandpasta, …
 • Alle andere producten met een gelijkaardige consistentie.