Maximum toegelaten gewicht per reiskoffer: 32 kg

Hoeveel kilo bagage je gratis mag meenemen aan boord van een vliegtuig verschilt naargelang de aard van het ticket of de geboekte reisklasse, en van de ene luchtvaartmaatschappij tot de andere. Meestal varieert dit tussen 20 en 30 kg. Indien je meer bagage aan boord wil, betaal je extra.

Ongeacht het aantal stuks en het totale gewicht van je bagage, mag elk stuk afzonderlijk voortaan nooit meer dan 32 kg wegen. Deze limiet geldt voor alle bagage die op Brussels Airport wordt ingecheckt en is ook van toepassing op een aantal andere internationale luchthavens.

De afhandeling van de bagage voor vluchten naar bepaalde bestemmingen is vaak erg belastend voor de rug. Met deze maatregel wil men rugproblemen bij het grondpersoneel voorkomen en er tegelijk voor zorgen dat de bagageafhandeling vlotter verloopt. Dit komt uiteindelijk alle passagiers ten goede.

De beperking werd ingevoerd op verzoek van de luchthavengemeenschap, voornamelijk de handling agents en de luchtvaartmaatschappijen. Met deze beslissing neemt Brussel het voortouw in een aanslepende internationale discussie. Wereldwijd gaan al langer stemmen op om het gewicht per stuk bagage te beperken en zo de luchthavenmedewerkers te beschermen. Om de bagage in het laadruim van het vliegtuig te krijgen, blijft de manuele tussenkomst van het grondpersoneel immers noodzakelijk. Bovendien kunnen té zware stukken bagage het automatische sorteersysteem belemmeren of beschadigen.

Voor 99% van de passagiers verandert de beperking tot 32 kg niets. De bagage van de meeste reizigers weegt tussen 20 en 30 kg en zelfs een propvolle reiskoffer weegt zelden meer dan 32 kilogram. Zware goederen worden beter als luchtvracht dan als bagage vervoerd.

Reizigers die zich bij de incheckbalie aanmelden met te zware bagage kunnen een extra reistas kopen in de vertrekhal bij Samsonite of in de Relay/IDF Shop. Ook sommige luchtvaartmaatschappijen verkopen stevige reiszakken.

Het gewicht kan dan onmiddellijk verdeeld worden en het probleem is van de baan. Uiteraard is het raadzaam om meteen al bij het pakken van de bagage rekening te houden met de gewichtsbeperkingen.