Reisdocumenten

belgianpassportonmapPaspoort en visa

Om naar het buitenland te kunnen reizen, hebt u officiële reisdocumenten nodig. Voor een aantal landen en regio's volstaat een identiteitskaart. Andere landen eisen een paspoort, eventueel met visum, of ook nog een inentingsbewijs.

Is je paspoort geldig voor je hele verblijf? Beschik je over de nodige visa? Je luchtvaartmaatschappij zal dit nakijken bij het inchecken en mag je niet aan boord toelaten indien je papieren niet in orde zijn.

  • Aangezien het een paar dagen kan duren om een visum te verkrijgen, onderneem je best ruim op tijd de nodige stappen. Je luchtvaartmaatschappij of reisbureau kan je hieromtrent inlichtingen verstrekken.
  • Vergeet niet dat ook kinderen moeten beschikken over de nodige identiteitspapieren.
  • Meer informatie vindt u op de website van Buitenlandse Zaken.


Verplichte internet-procedure voor reizen naar de VS : ESTA

(Electronic System for Travel Authorization)

Passagiers naar de VS die genieten van het Visa Waiver Program, moeten wel beschikken over een geldig paspoort maar zijn in principe vrijgesteld van visumplicht. Die Visa Waiver procedure geldt voor inwoners van de meeste Europese landen, waaronder België en buurlanden Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Waar deze passagiers in het verleden verzocht werden een Visa Waiver document in te vullen bij hun aankomst in de VS of aan boord tijdens hun vlucht naar de VS, geldt sedert begin 2009 een nieuwe verplichte elektronische procedure die verloopt via internet.

  1. Passagiers moeten zich elektronisch inschrijven op de ESTA-website van de Amerikaanse overheid. Dit moet vooraf gebeuren en is een strikte voorwaarde om te kunnen reizen naar de VS.
     
  2. Indien een reisaanvraag wordt geweigerd (wat gebeurt voor ongeveer 1% van de Belgische reizigers) en de passagier toch naar de VS wenst te reizen, zal hij/zij verzocht worden een visum aan te vragen bij de Amerikaanse Ambassade .

Het is steeds aanbevolen om deze ESTA-aanvraag te verzorgen enkele dagen voor de vertrekdatum. Op die manier beschik je meteen over voldoende tijd om nog een visum aan te vragen indien dat nodig zou blijken. 

Meer info:
Inschrijvingen:
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
Amerikaanse ambassade in Belgie:http://belgium.usembassy.gov/
Amerikaanse douanediensten:http://www.cbp.gov/
Bureau of Consular Affairs:http://www.travel.state.gov/

 

Kopieën van documenten

Het is aangewezen fotokopieën van alle reisdocumenten en de gegevens met betrekking tot reischeques, voorschriften, enz. afzonderlijk te bewaren. Ook een stel extra pasfoto's kan nuttig blijken.


Pasfoto's

Cabines voor pasfoto's zijn beschikbaar in de vertrekhal, in de aankomsthal en op de Promenade (4de verdieping).

Medische attesten & voorschriften

Het is mogelijk dat attesten van inenting en vaccinatie vereist zijn voor je reis. Vraag inlichtingen bij je luchtvaartmaatschappij of reisbureau. Het spreekt vanzelf dat dit alles vooraf moet gebeuren.

Zorg ervoor dat je over een voldoende voorraad van voorgeschreven geneesmiddelen beschikt en dat je een kopie van dat voorschrift bij hebt. Neem geneesmiddelen en kopieën altijd mee in je handbagage. Brussels Airport beschikt ook over een eigen apotheek.

Zwangerschap
Doorgaans laten luchtvaartmaatschappijen zwangere passagiers niet meevliegen na de 36ste week van de zwangerschap. Na de 28ste week moeten zij een doktersattest kunnen voorleggen.


 

Tips Federale Politie

  • Voor meer nuttige informatie omtrent identiteitskaarten, paspoorten, visa, enz. kan je terecht op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: www.diplomatie.belgium.be .
  • Indien mocht blijken dat jouw documenten verloren gingen of gestolen werden op de luchthaven, ga dan onmiddellijk daarvan aangifte doen bij de federale politie op de luchthaven.