Teruggave van btw

trvlx_genWoont u niet in Europa en bezoekt u België vanuit een land buiten de Europese Unie, dan kunt u in bepaalde gevallen de btw terugvorderen die u hebt betaald op goederen die u in de EU hebt aangekocht.

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen genieten van de terugbetaling van btw:

  • Enkel reizigers die hun woonplaats buiten de EU hebben kunnen de terugbetaling van de btw aanvragen.
  • U kunt enkel een terugbetaling van de btw vragen voor goederen die buiten de EU worden uitgevoerd
  • Om een terugbetaling van de btw aan te vragen moet u voor minstens €50 hebben aangekocht in dezelfde winkel per VAT Refund form (aanvraagformulier voor terugbetaling btw). U mag meerdere kassabonnen van dezelfde winkel samenvoegen op hetzelfde VAT Refund formulier, maar de som ervan moet minstens €50 bedragen. Dit geldt enkel in België.
  • Vraag de verkoper om een VAT Refund formulier. U dient hiertoe wel uw paspoort te tonen. 
  • Kijk na of het VAT Refund formulier volledig en correct is ingevuld voor u de winkel verlaat en of de kassabon aan het formulier werd aangehecht.
  • U dient zich binnen de 3 maanden na aankoop bij het douanekantoor op Brussels Airport aan te bieden met de goederen, het VAT Refund formulier en de kassabonnen.

Wat moet u doen om de betaalde btw terug te krijgen?

1. Verzamel

Verzamel al je kassabonnen en VAT Refund formulieren voor goederen die u in de EU hebt aangekocht.

2. Douane

Voor u de EU verlaat, gaat u naar het douanekantoor om VAT Refund formulier(en) te laten valideren (afstempelen). Vergeet de goederen waarvoor u terugbetaling van btw wenst niet mee te nemen.

3. Cash
Ga langs bij onze luchthavenpartner Travelex die u de btw meteen terugbetaalt (indien van toepassing). Bij wijze van alternatief kunt u de afgestempelde VAT Refund formulieren terugsturen naar de verkoper van de goederen met vermelding van het nummer van uw kredietkaart. Zo kan in voorkomend geval de btw op uw kredietkaart worden gestort.

 

Meer info 
Meer info vindt u in onderstaande brochure van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen of op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.