Vernieuwde baan 01/19 op Brussels Airport weer open voor vliegverkeer

10 september 2016

De werkzaamheden voor de renovatie van start- en landingsbaan 01/19 op Brussels Airport zijn afgerond, twee weken vroeger dan gepland dankzij de gunstige weersomstandigheden in augustus en een goede samenwerking met de twee hoofdaannemers. Brussels Airport Company heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om speciale grassen aan te planten die ongedierte en konijnen mijden.

De start- en landingsbaan is opnieuw 24u/24u in gebruik. Dit weekend heeft Brussels Airport Company, samen met hoofdaannemers Aswebo en Louis Stevens & Co, de werkzaamheden voor de renovatie van start- en landingsbaan 01/19 afgerond. De laatste fase van de werken waarbij enkel tussen 22u en 6u werd gewerkt, is twee weken vroeger beëindigd dan gepland dankzij het optimale weer 's nachts in augustus en de flexibiliteit bij de aannemers.

De start- en landingsbaan 01/19 is nu weer volledig operationeel en zal opnieuw gebruikt worden volgens de voorschriften van het preferentieel baangebruik.

De werkzaamheden hebben in totaal 1,5 maand geduurd. In die tijd is:

  • 239.000 m² asfalt gelegd van 12 cm dik
  • 62.000 m² verharde bermen langs de startbanen afgebroken en heraangelegd
  • 373 kilometer kabels hernieuwd
  • 5,6 kilometer kanalen die regenwater laten afvloeien, afgebroken en heraangelegd
  • 3,2 km riolen gerenoveerd
  • 1.850 lampen vervangen door LED-lampen

 

Brussels Airport test nieuwe grassoort

Brussels Airport Company heeft tijdens de werkzaamheden langs de start- en landingsbaan 01/19 nieuwe grassen aangeplant. Het mengsel van 2 grassoorten bevat endofyten, een zwamsoort, in de wortels waardoor ze slecht smaken. De luchthaven heeft deze grassen geplant bij wijze van test, om na te gaan of konijnen, andere knaagdieren en vogels de grassen zullen mijden.

De grote grasvelden op de luchthaven trekken echter heel wat diertjes aan. Om de veiligheid bij het opstijgen en landen te garanderen, is het noodzakelijk dat er geen vogels rondvliegen bij de start- en landingsbanen of knaagdieren op het tarmac rondlopen. Met het aanplanten van 30.000 m² van deze grassen hoopt de luchthaven deze dieren te ontraden om zich rond de start- en landingsbaan te begeven.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company