Brussels Airport test detectiesysteem voor vogels

26 augustus 2016
Brussels Airport heeft een innovatief detectiesysteem geïnstalleerd dat het gedrag van vogels 24 uur op 24 volgt en in kaart brengt. De Amerikaanse testinstallatie blijft twee weken staan en zal een inzicht bieden in het gedrag van vogels op de luchthaven. De luchthavenuitbater neemt verschillende preventieve maatregelen zodat zo weinig mogelijk vogels op het luchthaventerrein aanwezig zijn of er nesten. Dankzij de gedetailleerde informatie van deze observatie kunnen alternatieve of bijkomende preventieve maatregelen genomen worden.

Hoewel het model van een vliegtuig geïnspireerd is op vogels, gaan beide niet goed samen. Vogels die te dicht bij een opstijgend of landend vliegtuig komen, kunnen in de motoren terecht komen. Een kwalijke zaak voor vogel en vliegtuig.

Daarom is het van belang om de vogels op een luchthaven die er onvermijdelijk zijn, goed in de gaten te houden en vooral weg te houden van de start- en landingsbanen. De bird control unit van Brussels Airport zorgt daarvoor. Met verschillende preventieve acties jaagt ze vogels weg: het afspelen van roofvogelgeluiden door de luidsprekers van haar auto, het afvuren van luchtkanonnen, het lokken van de grotere vogels in kooien, etc.

Meten is weten
Brussels Airport wil nu nog een stapje verder gaan. De luchthaven test momenteel een innovatief detectiesysteem voor vogels. De radar ziet vogels tot op 3,7 kilometer hoogte en tot 5 kilometer ver.

De testopstelling op Brussels Airport observeert de vogels 24 uur op 24 op en rond de luchthaven. De informatie over het type bewegingen, de nesten, het gedrag en de hoeveelheid kan de bird control unit helpen om alternatieven voor het verjagen van vogels uit te werken.

De testopstelling op Brussels Airport blijft twee weken staan en zal nog meer inzichten brengen over de aanwezigheid en het aantal bewegingen van de vogels op de luchthaven.
<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company