Brussels Airport herstart passagiersvluchten op 3 april

2 april 2016

“Ik ben zeer verheugd en trots om te kunnen aankondigen dat Brussels Airport morgen, zondag 3 april, haar eerste passagiers na de verwoestende bomaanslagen mag verwelkomen. Ik ben alle luchthavenmedewerkers, federale politie en de federale regering heel dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid. Deze vluchten zijn het eerste hoopgevende signaal van een luchthaven die rechtstaat na een laffe aanval. Dat we amper 12 dagen na de verwoestende aanslagen weer van start kunnen gaan, is een teken van onze gezamenlijke kracht op Brussels Airport”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Op zondag 3 april zullen voor het eerst sinds de bomaanslagen op Brussels Airport 3 symbolische passagiersvluchten vertrekken. In de dagen erna wordt het aantal vluchten geleidelijk aan opgetrokken en zullen ook vluchten met passagiers landen op Brussels Airport. 

De vertrekkende passagiers worden ontvangen in tijdelijke constructies voor check-in. Deze weg leidt naar het screeningplatform in het Connectorgebouw, vanaf waar het normale traject voor passagiers wordt verder gezet. Aankomende passagiers zullen het gebruikelijke traject volgen. Passagiers halen hun bagage op in de bagage reclaim zaal en gaan naar buiten via de aankomsthal. Deze werd slechts licht beschadigd door de aanslagen en is inmiddels hersteld.
 
“Diepste respect voor alle luchthavenmedewerkers”
Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company staat erop alle luchthavenmedewerkers en luchtvaartpolitie te bedanken voor hun inzet op het moment van de aanslagen en erna. “Ik heb tientallen verhalen gehoord van de brandweerkorpsen, van de operationele teams, administratief personeel maar ook van de luchthavenpolitie, over wat zij hebben meegemaakt en gezien”, aldus Feist.

“Deze mensen waren zeer snel ter plaatse. Met risico voor eigen leven zijn zij onverschrokken naar binnen gegaan om anderen te helpen. Dat kan ik alleen als heroïsch benoemen en daar heb ik het diepste respect voor. Ook in de dagen daarna heb ik bij eenieder veel moed, fierheid voor Brussels Airport en doorzettingsvermogen gezien. Dat stemt mij hoopvol voor de toekomst van onze luchthaven en overtuigt me dat we na deze crisis sterker dan ooit tevoren zal zijn.”


Beperkte capaciteit
De luchthaven gaat van start met 3 symbolische vluchten op zondag 3 april. Het gaat om vluchten van Brussels Airlines naar Faro, Turijn en Athene. In de dagen erna wordt het aantal vluchten geleidelijk aan verhoogd tot de maximale capaciteit van de tijdelijke structeren, zijnde 800 vertrekkende passagiers per uur. Naast Brussels Airlines zullen ook andere luchtvaartmaatschappijen de komende dagen vluchten kunnen heropstarten op Brussels Airport.

De slotcoördinator werkt momenteel het precieze vluchtschema voor de komende dagen uit in samenspraak met de vliegmaatschappijen. Passagiers die vragen hebben over hun vlucht, kunnen contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij. De vluchtinformatie op de website van Brussels Airport, www.brusselsairport.be, wordt opnieuw geactiveerd.

Gezien de beperkte capaciteit zullen niet alle luchtvaartmaatschappijen al hun vluchten kunnen heropstarten op Brussels Airport. “Ik ben er mij ten volle van bewust dat niet elke maatschappij zal kunnen of willen terugkeren naar Brussels Airport. Ik beloof persoonlijk dat Brussels Airport er alles aan zal doen om de capaciteit van onze luchthaven zo snel mogelijk uit te breiden en snel onze economische activiteit te laten groeien”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Brussels Airport is inmiddels gestart met afbraakwerkzaamheden van alle beschadigde elementen in de vertrekhal. Brussels Airport Company werkt de komende weken een strategisch plan voor de renovatie van de vertrekhal uit. Deze zal in twee fasen verlopen, waarbij in de eerste fase gewerkt wordt naar een functionale ingebruikname van enkele check-in balies in de vertrekhal. In de tweede fase wordt gewerkt aan de volledige heropening van de vertrekhal. Een timing hiervoor is niet vastgelegd. Ons doel is om een maximale capaciteit beschikbaar te hebben tegen het begin van de zomervakantie eind juni, begin juli.

Praktische informatie voor passagiers

De luchthaven is voorlopig enkel bereikbaar met de auto of met de taxi. In de komende dagen wordt bekeken of ook andere vervoersmodi, zoals bus en trein, mogelijk zijn.

Aan de ingang van het luchthaventerrein en aan de ingang van de check-in zone zijn er extra veiligheidsmaatregelen. Brussels Airport raadt passagiers aan om minstens 3 uur voor het vertrek van hun vlucht aanwezig te zijn en hun identiteitspapieren en reisdocumenten dicht bij de hand te houden in de auto en aan de tijdelijke check-in zone.

Passagiers afzetten kan enkel in front parking P2. Alle andere parkings zijn voorlopig gesloten, ook de discount parkings op Brucargo. Het is niet mogelijk om passagiers te begeleiden tot aan de check-in zone. Aan de parking worden enkel mensen met een vliegticket doorgelaten naar de tijdelijke check-in. 

Passagiers ophalen kan ook enkel in front parking P2. Er is een pick-up zone gemaakt waar bestuurders mensen kunnen opwachten. De eerste 10 minuten is parkeren in P2 gratis. Wie binnen deze tijdslimiet blijft, hoeft zijn ticket niet te valideren aan de ticketautomaten maar kan met het ticket gewoon buiten rijden.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company