Brussels Airport organiseert grootste paardentransport op 1 vlucht in Europa

16 maart 2016

Vanmorgen zijn 86 paarden op Brussels Airport vertrokken naar het Midden-Oosten. Nooit eerder in Europa zaten zoveel paarden tegelijk op één vliegtuig. Dankzij de expertise en het creëren van aangepaste infrastructuur op Brussels Airport voor dit uitzonderlijke transport zijn de paarden ontspannen op reis vertrokken. De volbloeden en Arabische paarden reizen met een van de grootste transporttoestellen in de luchtvaart, een Boeing 747-400F.

"Een paardentransport van dergelijke omvang vraagt veel flexibiliteit en expertise om het vervoer te organiseren. Geregeld gebeuren vluchten met een 30 of 40-tal paarden, hoogstens een 50-tal. Een transport van 86 paarden op 1 vlucht is zeer uitzonderlijk, zelfs een primeur in Europa.

De vrachtafdeling op Brussels Airport heeft de laatste jaren in de industrie vooral internationale naam gemaakt met het verzenden van kleinere pakketten, meer bepaald farmaceutische producten. Maar ook in het organiseren van complexe zendingen, zoals een paardentransport, hebben we uitgebreide ervaring en expertise", zegt Steven Polmans, head of cargo van Brussels Airport Company.

Paarden zijn erg stressgevoelige dieren. Daarom is het van belang om bij het transporteren van paarden ervoor te zorgen dat ze niet onrustig worden door te veel licht, scherpe geluiden of drukte. In een magazijn van Swissport zijn 28 speciaal ontworpen stallen geïnstalleerd, die hetzelfde rustgevende effect op paarden hebben als wanneer paarden in een trailer rijden achter de auto. Ook het licht in het magazijn werd aangepast.

"Brussels Airport heeft ons de aangepaste diensten kunnen bieden die we nodig hadden zoals bijkomende ruimte om de paarden in de gespecialiseerde "Air stallen" te laden en uitzonderlijke toegang voor onze paardenverzorgers en andere begeleiders. Samen met Swissport hebben we ervoor kunnen zorgen dat het vliegtuig zo dicht mogelijk bij het magazijn gestationeerd werd om een zo klein mogelijke verplaatsing naar het vliegtuig te moeten doen", zegt Charlie McMullen, directeur van Intradco Global, gespecialiseerd in transport van levende dieren.

Gisteravond zijn de 86 volbloeden en Arabische paarden aangekomen in het magazijn en werden ze gecontroleerd of ze medisch fit waren om te vliegen. Daarna zijn ze naar hun "Air stal" gebracht door een team paardenverzorgers dat ervaring heeft met het overvliegen van paarden. Daarna volgde het laden van de stallen met paarden in het vliegtuig. De hele operatie duurde ongeveer 7 uur.

Te allen tijde zorgen verschillende ervaren paardenverzorgers niet allen voor genoeg water en eten, maar voerden ze ook kalmeringstechnieken uit zodat de paarden zonder kalmeringsmiddelen hoeven te reizen. Dit zowel bij het inschepen van de paarden als tijdens de vlucht.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company