Brussels Airport verlegt de Belgische grens naar Connector

15 maart 2016

Brussels Airport stelt op 17 maart de verbinding tussen het Connectorgebouw en Pier B operationeel in dienst, waardoor non-Schengenpassagiers voortaan via Connector op reis vertrekken. Vanaf dan gaan alle passagiers door de controle voor handbagage en personen in Connector, en gaan non-Schengenpassagiers daarna naar de nieuwe grenscontrole in Connector. Hierdoor wordt de Belgische grens op Brussels Airport in de nacht van 16 op 17 maart letterlijk verlegd.

Brussels Airport startte in 2013 met de bouw van Connector, het startschot van een investeringsprogramma van € 75 miljoen over 4 jaar in de kwaliteit van haar infrastructuur. Het gebouw werd eind maart vorig jaar geopend voor passagiers die vertrekken op Pier A naar een bestemming binnen Schengen. Op 17 maart dit jaar wordt ook de verbinding met Pier B opengesteld voor transferpassagiers of passagiers die vertrekken naar een niet-Schengen bestemming. Zij zullen dan een ander, sneller traject afleggen naar hun boarding gate.

“Brussels Airport investeert fors in het verbeteren van de infrastructuur om het de passagiers zo aangenaam en gemakkelijk mogelijk te maken. Connector staat symbool voor alle vernieuwingen op de luchthaven de laatste jaren. Vorig jaar konden de passagiers die via Pier A reizen al genieten van het hoogtechnologische screening platform en het prachtige zicht op het tarmac. Nu kunnen we deze ervaring ook aan de rest van onze passagiers bieden. We zullen de komende jaren blijven investeren in onze infrastructuur om nog beter aan de behoeften van onze passagiers te beantwoorden”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Alle controles voor non-Schengenpassagiers gebeuren voortaan in het begin van hun traject op de luchthaven. Ze gaan eerst naar het screening platform in Connector en dan naar de paspoortcontrole. Wie een Belgische identiteitskaart of een Europees paspoort heeft, kan de e-gates voor de paspoortcontrole gebruiken. Het nieuwe traject maakt alles overzichtelijk voor de passagiers. De nieuwe setup laat het ook toe om sneller door deze controles te gaan, zodat passagiers ontspannen kunnen toeleven naar het vertrek van hun vlucht.

Om passagiers wegwijs te maken bij deze veranderingen zal de komende dagen extra personeel aanwezig zijn om hen bij te staan.

150 medewerkers leggen in 1 nacht nieuw parcours
De operationele veranderingen die de indienstneming van Connector naar Pier B met zich meebrengt, zijn enorm.

De apparatuur van het oude screening platform en van de grenscontroleposten in de vertrekhal moet worden afgebroken. De grenscontrole in de vertrekhal wordt afgesloten. Alle apparatuur moet geherïnstalleerd en getest zijn in de nieuwe omgeving. De bewegwijzering in de vertrekhal moet aangepast zijn en alle plaatsen moeten na de verhuisoperatie grondig schoongemaakt worden.

De wandel- en winkelzone van Pier B ligt voortaan na de handbagagecontrole, waardoor het statuut van deze zone verandert naar “beveiligde zone”. Om de zone beveiligd te kunnen verklaren, moeten alle winkels, restaurants en andere plaatsen in deze zone een veiligheidscontrole ondergaan. Deze controle gebeurt door het veiligheidspersoneel van Brussels Airport Company en de federale politie.

Alle veranderingen en controles moeten overnacht gebeuren wanneer er geen passagiers zijn. Dit operationele huzarenstukje vergt daarom een strikte planning en minutieuze uitvoering van elke medewerker.

Het nieuwe traject
Vertrekkende passagiers van Pier B gaan net als vertrekkende passagiers van Pier A vanaf 17 maart naar Connector. Ze passeren achtereenvolgens door de automatische ticketcontrole, de screening van personen en handbagage en de paspoortcontrole. Tot nu gingen deze passagiers eerst door de paspoortcontrole, wandelden ze door een zone met winkels en eetgelegenheden en gingen pas daarna naar de screening.

Voor transferpassagiers, die toekomen op de ene pier en een aansluitende vlucht nemen op de andere pier, is er in Connector voortaan een eigen transferplatform voor de paspoortcontrole waardoor deze passagiers niet langer door de screening moeten. Dat zal de transfertijd voor deze passagiers aanzienlijk verkorten, en het risico op een gemiste connectie sterk verkleinen.

15 nieuwe e-gates
De federale politie heeft voor de paspoortcontrole van vertrekkende en transferpassagiers 15 nieuwe digitale controleposten geïnstalleerd in Connector. Vertrekkende of transferpassagiers boven de 12 jaar met een Belgische identiteitskaart of een Europees paspoort kunnen deze zogeheten e-gates gebruiken, alle andere passagiers gaan naar de manuele controle. Dankzij de investering in deze nieuwe technologie zullen de passagiers sneller door de paspoortcontrole kunnen gaan.

De e-gates controleren de authenticiteit van het identiteitsbewijs en de identiteit van de passagier. Ze voeren ook een gezichtsherkenning uit. Voor Belgische reizigers is het van belang om voor het afreizen te verifiëren of ze niet geseind staan bij de politie, bijvoorbeeld omdat een adreswijziging niet in orde zou zijn. De e-gates zullen dit namelijk melden, waardoor passagiers eerst ontseind moeten worden alvorens ze kunnen vertrekken. Het risico bestaat dat passagiers hierdoor hun vlucht kunnen missen.

De installatie van de e-gates op Brussels Airport is een gezamenlijke investering van de Federale Politie en Brussels Airport Company, met de financiële steun van het Internal Security Fund – Borders van de Europese Unie. Het fonds ondersteunt projecten die bijdragen tot het verzekeren van een hoog veiligheidsniveau in de Unie en die tegelijkertijd reizen vergemakkelijken.

Vernieuwing van wandel-winkelzone in Pier B
Met de indienstneming van de verbinding tussen Connector en Pier B start de renovatie van wandel- en winkelzone in Pier B. Op vertrekniveau komen een nieuwe walk through shop, andere nieuwe winkels en restaurants. Zowel de winkels als de restaurants krijgen een modern interieur en bieden de passagiers een vernieuwd aanbod.

De renovatie van de zone zal stap voor stap gebeuren zodat op elk moment passagiers kunnen genieten van een voldoende en kwalitatief aanbod.

Om het passagiers gemakkelijk te maken, zullen alle winkels zich voortaan ook op hetzelfde niveau bevinden. Net als in Connector komt ook hier een ontspanningszone met comfortabele zetels en zitjes waar passagiers kunnen uitrusten en ontspannen. Ook de douanekantoren worden in een nieuw kleedje gestopt.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company