Nieuwe fietssnelweg naar Brussels Airport

29 januari 2016

Brussels Airport Company, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem zijn overeengekomen om op korte termijn een fietsroute aan te leggen tussen de luchthaven en de fietssnelweg Leuven-Brussel. Door het ontwikkelen van de verschillende mogelijkheden voor woon-werkverkeer wil Brussels Airport Company bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio. Ten laatste begin 2018 zou het fietstraject klaar moeten zijn.

Brussels Airport is een intermodaal knooppunt waar verschillende vervoersmiddelen op elkaar aansluiten. Elke dag rijden er 1.000 bussen, meer dan 200 treinen, 20.000 auto's, 500 vrachtwagens en zijn er 600 vliegtuigen op het luchthaventerrein. Om ervoor te zorgen dat de luchthaven optimaal toegankelijk is voor passagiers en werknemers werkt luchthavenuitbater Brussels Airport Company met verschillende partners samen om de bereikbaarheid van de luchthaven te verbeteren en antwoorden te bieden op de mobiliteitsvraagstukken in de regio.

In dit kader engageert Brussels Airport Company zich samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem om een fietsroute aan te leggen die de luchthaven verbindt met de fietssnelweg Leuven-Brussel.
"Ongeveer 1% van de werknemers komt momenteel met de fiets of te voet naar Brussels Airport. Maar het potentieel is veel groter. Met de aanleg van deze fietsroute kan Brussels Airport Company de werknemers op de luchthaven een nieuwe, veilige en snelle optie aanbieden om naar het werk te komen. Als luchthavenuitbater willen we meewerken aan het ontwikkelen van alle verschillende mogelijkheden voor het woon-werkverkeer om zo de mobiliteit in de hele regio te verbeteren", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

De fietsroute naar de luchthaven is een aftakking van de bestaande fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. De provincie Vlaams-Brabant is dan ook zeer opgetogen met deze uitbreiding van het netwerk. Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit provincie Vlaams-Brabant: "De provincie bouwde de voorbije jaren de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel uit en is al langer vragende partij voor een directe fietslink tussen de fietssnelweg en de luchthaven. We zijn verheugd dat Brussels Airport Company samen met ons en de gemeente Zaventem deze fietslink wil realiseren om zo de luchthaven beter bereikbaar te maken voor de fietsende werknemers op de luchthaven, en wie weet ook voor passagiers die met de fiets naar de luchthaven willen komen."

De gemeente Zaventem zet ook de schouders onder het fietsproject. "Het gemeentebestuur van Zaventem zal actief meewerken aan het opwaarderen van de HST-fietsroute zodat ze kan uitgroeien tot een waardig alternatief voor de verplaatsingsbehoeften. Hiertoe wil Zaventem samen met de provincie en Brussels Airport Company deze fietsroute vervolledigen tussen de stations van Nossegem en Diegem én een fietsaftakking maken naar de luchthaven. De sluitstukken van de HST-fietsroute zijn een fietsbrug over de Brusselse Ring en optimale fietsverbindingen in het luchthavengebied. De optimalisatie van de R0 en de HST-fietsroute is een sterk samenhangend verhaal. De fietsroute kan tevens ingezet worden als flankerende maatregel wanneer de optimalisatiewerkzaamheden aan de Brusselse Ring van start gaan", besluit Francis Vermeiren, burgemeester van Zaventem.

In een eerste fase wordt een studie uitgevoerd om het exacte traject van de fietsroute naar de luchthaven vast te leggen. Een deel van de fietsroute zal langs de oude spoorwegbedding in Zaventem liggen, en hoe het traject verder moet lopen naar de terminal van Brussels Airport, maakt deel uit van de studie. Daarnaast moet onder meer bekeken worden waar er hellingen of kruisingen met andere wegen zijn, en in welke materialen de fietsroute aangelegd moet worden. De studie zou eind 2016 afgerond moeten zijn, zodat de werkzaamheden voor de aanleg van de fietsroute in 2017 van start kunnen gaan. Ten laatste begin 2018 zou de fietsroute afgewerkt moeten zijn.


fietssnelweg_BRU

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company