Vlucht Brussel-Tokio: nieuwe levensader voor Belgische economie

25 oktober 2015
De grootste Japanse vliegmaatschappij All Nippon Airways (ANA) is vandaag gestart met een dagelijkse vlucht tussen Tokio en Brussel, de eerste rechtstreekse verbinding tussen de twee landen in 15 jaar tijd. De verbinding zorgt voor meer dan 100 nieuwe directe jobs op en rond Brussels Airport, en een veelvoud aan indirecte jobs in de toeristische sector en het luchtvrachtvervoer. Ze biedt Belgische en Japanse bedrijven ook nieuwe wederzijdse investerings- en exportopportuniteiten.

Het toestel van ANA, een Boeing 787 Dreamliner, kreeg een feestelijk onthaal met een escorte in formatie van de airside services en met een traditionele waterdoop op het tarmac van Brussels Airport. De passagiers op de eerste -volgeboekte- vlucht uit én naar Tokio werden getrakteerd op Belgische chocolade.

Tijdens een officiële ceremonie in het bijzijn van vicepremier Kris Peeters en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, brachten de voorzitter en CEO van ANA Holdings Shinya Katanozaka en de CEO van Brussels Airport Arnaud Feist hulde aan de nieuwe samenwerking.

“Brussels Airport is vereerd om een prestigieuze luchtvaartmaatschappij als ANA te mogen ontvangen. Beide bedrijven delen de waarden van klantgerichtheid, perfectie en service. De directe vlucht creëert honderden nieuwe directe en indirecte jobs op en rond onze luchthaven, stimuleert het toerisme tussen beide landen en geeft onze bedrijven een belangrijke nieuwe transportverbinding voor de Belgische exportgoederen als chocolade en farmaceutische producten”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

“Deze nieuwe unieke rechtstreekse verbinding tussen Japan en België speelt een belangrijke rol in ANA’s strategie om een uitgebreid internationaal netwerk aan bestemmingen te ontwikkelen. Het vluchtschema werd daarom ook opgesteld om passagiers de meest optimale connecties op Brussels Airport te geven in samenwerking met ANA’s joint venture partners en met Brussels Airlines in het Star Alliance netwerk”, zegt Shinya Katanozaka, voorzitter en CEO van ANA Holdings.

De komst van ANA is het resultaat van een lang traject van onderhandelingen tussen beide landen. De steun van de federale en regionale overheden is daarbij cruciaal geweest, vooral de Belgische economische missies in Japan in 2012 en 2015 hebben bijgedragen tot de beslissing van ANA om Brussels Airport op te nemen in hun uitgebreid internationaal netwerk.

“Deze nieuwe rechtstreekse vlucht tussen België en Japan, zal de samenwerking tussen onze beide economieën na 150 jaar diplomatieke relaties nog verder versterken. Ze creëert ook een belangrijke economische opportuniteit voor zowel Belgische als Japanse bedrijven. Dit is een extra hefboom om Japanse investeringen aan te trekken. Bovendien zal het ook vele Japanners en Belgen aanmoedigen om elkaars land te bezoeken en cultuur te leren kennen”, zegt vicepremier Kris Peeters.

In ons land zijn meer dan 240 Japanse bedrijven actief, en wonen bijna 5.000 Japanners. Vorig jaar bezochten 112.000 reizigers uit Japan ons land, 19.000 Belgen reisden naar Japan. Verwacht wordt dat deze nieuwe rechtstreekse verbinding het Japans toerisme in ons land zal stimuleren.

 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company