België en Brussels Airport uitgenodigd voor deelname aan Amerikaans Preclearance programma

29 mei 2015

Brussels Airport is door de Verenigde Staten geselecteerd om de eerste fase van operationele onderhandelingen te voeren, met als doel om het programma voor Amerikaanse immigratiecontrole op Brussels Airport op te starten voor reizigers naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse immigratiecontroles aan de grens zouden over 2 à 3 jaar op Brussels Airport kunnen gebeuren, eens de onderhandelingen tussen de verschillende overheden zijn afgerond. De controles bij ons zullen de controleprocedure voor reizigers naar de VS vergemakkelijken. Deze aankondiging van de Amerikaanse autoriteiten is een erkenning van de kwaliteit van de infrastructuur van Brussels Airport en van het hoge veiligheidsniveau van onze operaties”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

In november 2014 heeft het US Departement of Homeland Security een uitbreiding van zijn Preclearance-programma aangekondigd. Dit houdt in dat de controles door de Amerikaanse douane ook uitgevoerd kunnen worden in de luchthaven waar de passagier vertrekt. Momenteel bestaat deze procedure al in Ierland in Europa, op Aruba, op Bermuda, op de Bahama’s, in Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.

Na een grondig onderzoek hebben de Verenigde Staten aangekondigd dat België een van de 7 Europese landen is, die geselecteerd zijn om onderhandelingen op te starten met als doel om de immigratiecontroles voor de VS op hun luchthavens te laten plaatsvinden. Brussels Airport is vandaag op de hoogte gebracht dat ze een van de 10 nieuwe luchthavens is waar in de toekomst Amerikaanse immigratiecontrole kan gebeuren.

Dat Brussels Airport mag deelnemen aan deze onderhandelingen toont het belang van Brussels Airport in het internationale luchtvaartverkeer aan.

In de komende maanden zal Brussels Airport een haalbaarheidsstudie uitvoeren om het programma te kunnen uitvoeren. Dit betekent onder meer een adequate infrastructuur, met een focus op de optimalisering van de processen, en de aanpassing van de faciliteiten om een optimaal comfort te bieden aan reizigers voor de Verenigde Staten.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company