Sterke groei in aantal passagiers en vracht op Brussels Airport zet zich voort in maart

14 april 2015

Brussels Airport kende in maart 2015 een sterke groei van 9,3% tot ruim 1,7 miljoen passagiers ten opzichte van maart 2014. Het volume aan vracht steeg met 8,2% ten opzichte van vorig jaar, tot 43.785 ton. Brussels Airport heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug, met een half miljoen meer passagiers (+13%) en 11.000 ton meer vrachtvervoer (+10%) ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014.

Passagiers

In de maand maart heeft Brussels Airport 1.711.849 passagiers ontvangen, dat is 9,3 procent meer dan in maart vorig jaar. De groei is vast te stellen in alle segmenten, maar vooral bij vluchten van low cost maatschappijen en Brussels Airlines, alsook de vluchten op lange afstand.

Het aantal lokaal vertrekkende passagiers kende een stijging van 6,1 procent. Opmerkelijk gezien het feit dat de krokusvakantie dit jaar in februari viel en dus niet in de cijfers van maart zit, maar wel in die van maart 2014.

Het aantal transferpassagiers is in maart 2015 met bijna 35 procent sterk gestegen. Het grotere aanbod aan aansluitende vluchten en de capaciteitsuitbreiding van Brussels Airlines zorgden voor deze grote groei.

Brussels Airport heeft in het hele eerste kwartaal 4.502.074 passagiers verwelkomd, dat zijn er 529.581 meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Eind maart is de zomerdienstregeling op Brussels Airport gestart. Verschillende nieuwe routes zijn opgestart, onder meer naar Sint-Petersburg (Brussels Airlines) en Verona (Ryanair).,

Vrachtvervoer

Het vrachtvervoer op Brussels Airport kende in de maand maart opnieuw een sterke groei met 8,2 procent ten opzichte van maart 2014. De groei tekende zich op in alle segmenten, zowel volvrachtvervoer, transport aan boord van passagierstoestellen als express transport.

Het eerste kwartaal van 2015 is in totaal 120.117 ton vracht vervoerd, dat is een stijging met 9,7 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Opvallend is de sterke groei van volvracht in vergelijking met andere Europese luchthavens waar zich gemiddeld een negatieve groei optekent in dit segment. Daarnaast is er ook een grote groei van de expressdiensten, met DHL die op onze luchthaven de laatste jaren telkens een stabiele tweecijferige groei in volumes opgetekend heeft.

Brussels Airport heeft zich internationaal op de kaart gezet dankzij de jarenlange strategische investering in het vrachtvervoer, met een specialisatie in complexe logistieke processen, zoals het transport van temperatuurgevoelige producten of farmaceutische goederen. Brussels Airport versterkt zo ook de rol van Belgiƫ als logistieke draaischijf.

Vluchten

Het aantal vluchten tijdens de maand maart 2015 is met 5,1 procent gestegen. Gemiddeld zaten 105 passagiers op een vlucht. Dat is een betere bezetting dan in maart vorig jaar, toen er gemiddeld 101 passagiers op een vlucht zaten.

Voor het eerste kwartaal in 2015 is de bezettingsgraad gestegen met 4% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014.

Meer gedetailleerde informatie vindt u in onderstaande tabel.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company