Alle vliegbewegingen op Brussels Airport voortaan online te volgen

11 februari 2015

Brussels Airport Company en Belgocontrol lanceren samen de website www.batc.be waarop iedereen informatie rond het vliegverkeer kan bekijken. De website is vanmiddag voorgesteld in aanwezigheid van minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant.

De website www.batc.be geeft informatie over het vliegverkeer van en naar Brussels Airport. De surfer vindt er niet alleen informatie over de banen die op dat moment gebruikt worden, maar ook over de vliegroutes en geluidsmetingen op en rond de luchthaven.

“De nieuwe website biedt ons de mogelijkheid om deze informatie op een extra kanaal aan te bieden, waar ze snel beschikbaar is voor iedereen. Daarom hebben we samengewerkt met Belgocontrol en andere betrokken partners om een eenvoudige tool te maken die meteen toegankelijk is via pc, tablet en smartphone”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant steunt het project. “Alle informatie op de website is wetenschappelijk gefundeerd en komt uit verschillende bronnen die reeds beschikbaar waren voor het grote publiek. Maar de website verenigt nu al deze bronnen en maakt de informatie gemakkelijk beschikbaar voor iedereen”, zegt minister Galant.

In real time vluchten volgen

Brussels Airport Company, Belgocontrol en de ombudsdienst voor de luchthaven krijgen vaak vragen van omwonenden over de gebruikte banen en de vliegroutes. De luchtverkeersleiders van Belgocontrol beslissen op basis van verschillende criteria welke banen op welk moment gebruikt worden zodat vliegtuigen veilig landen. Op de site kan iedereen dat nu volgen.

 “Op de site kan je zien op welke baan vliegtuigen landen of opstijgen, in real time en de komende uren, maar ook tot 7 dagen terug in de tijd. Is er een andere baan gebruikt dan de voorspelde baan, dan staat er ook bij waarom dat zo was, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden op de luchthaven”, zegt Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol.

Geluidsimpact in kaart gebracht

Brussels Airport Company heeft als opdracht om de geluidsimpact van de activiteiten objectief te laten meten. De luchthaven heeft 21 meetposten op en rond de luchthaven die het geluid permanent meten. Zij brengen de geluidsimpact van de vliegtuigen in kaart. Deze gegevens waren reeds beschikbaar in de overlegcommissie, het milieurapport en op de website van Brussels Airport.

Welke informatie staat nog op www.batc.be?

1. Gebruik van de banen: criteria voor het gebruik van de drie banen, de redenen voor een bepaald gebruik, toekomstig, huidig en afgelopen baangebruik

2. Vliegroutes

3. Webtrak: een applicatie om bijna real time de vlucht van een vliegtuig te volgen en de afstand te kennen tussen de eigen woning en een vliegtuig

4. Geluidsmetingen: kaart met 21 meetposten en bijhorende informatie

5. FAQ’s over baangebruik en vliegroutes

6. Betrokken partners: Belgocontrol en Brussels Airport Company

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company