Historisch recordjaar voor Brussels Airport in 2014 met 21,9 miljoen passagiers

13 januari 2015

Brussels Airport heeft een uitzonderlijk groeijaar achter de rug in alle segmenten: passagiersvervoer en cargo. Bovendien werd het all time passagiersrecord uit 2000 gebroken. In 2014 verwelkomde de luchthaven 21.933.190 passagiers, dat zijn er 2,8 miljoen meer dan in 2013.

“Brussels Airport heeft een nooit gezien aantal passagiers in 2014 mogen verwelkomen. Alle segmenten hebben daartoe bijgedragen. Het is duidelijk dat de nieuwe dynamiek die enkele jaren geleden is gestart, zijn vruchten afwerpt. Het mooie resultaat in 2014 hebben we gehaald dankzij het werk en de inzet van ons personeel én de samenwerking met onze partners. En niet onbelangrijk, de groei van de luchthaven heeft een belangrijk positief effect op de tewerkstelling en de economische groei in ons land”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

“Brussels Airport kijkt nu uit naar de volgende mijlpaal in onze geschiedenis: de opening van het nieuwe Connector-gebouw in het voorjaar, waarmee we onze klanten een nog betere service en beleving gaan bieden”, vervolgt Arnaud Feist.

Aantal passagiers fors gegroeid: +14,6%
Brussels Airport klokt voor 2014 af op 21.933.190 passagiers. Dat zijn 2,8 miljoen passagiers meer dan in 2013, een stijging met 14,6%. Alle segmenten van het passagiersvervoer kenden afgelopen jaar een positieve groei, vooral Brussels Airlines, de low cost maatschappijen en de intercontinentale routes.

Belangrijke mijlpalen voor de luchthaven afgelopen jaar waren de nieuwe routes van Vueling, de komst van Ryanair, de nieuwe routes en de nieuwe commerciële strategie van Brussels Airlines en de komst van Emirates.

De trafiek van transferpassagiers groeide in 2014 zelfs met meer dan 20%, een bevestiging van de steeds groeiende rol van Brussels Airport als hub van de luchtvaartalliantie Star Alliance. Dankzij het brede aanbod aan bestemmingen - de strategie van Brussels Airport sinds jaren - kan onze luchthaven ten volle haar rol als connector met andere luchthavens spelen en versterkt dit haar positie binnen Star Alliance. Het maakt ons land ook aantrekkelijker in het buitenland, niet alleen voor investeerders maar ook voor toeristen.

De maand december 2014 sloot het uitzonderlijke jaar voor Brussels Airport af met een sterk groeicijfer van 13,2% meer passagiers dan in de maand december 2013. De groei in december en voor geheel 2014 was evenwel negatief beïnvloed door de regionale en nationale stakingsdagen van 8 en 15 december. Zonder deze impact zou de grens van 22 miljoen passagiers doorbroken zijn geweest.

Meer mensen in de vliegtuigen en beperkte stijging aantal vluchten
Voor het hele jaar 2014 is het aantal vluchten gestegen met 6,9% ten opzichte van 2013, een geringe groei tov de passagiersgroei van 14,6%.

Vergelijkend met het jaar 2000 is er een sterke daling van 30% van het aantal vluchten te noteren: van 326.050 vluchten in 2000 naar 231.528 vluchten in 2014. De belangrijkste evoluties zijn dat luchtvaartmaatschappijen nu grotere toestellen inzetten dan in 2000 en dat de bezettingsgraad op de passagiersvluchten gestegen is. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht is daarom met meer dan 50% gestegen van 71 personen per vlucht in 2000 naar 108 in 2014.

In de maand december 2014 was er een sterke groei van het aantal passagiers (+13,2%), dit ging gepaard met slechts een lichte stijging van het aantal vluchten (+3,6%).

Cargo groeide sterker dan in rest van Europa
2014 was een sterk groeijaar voor het vrachtvervoer in Brussel. Met een groei van 5,6% doet Brussels Airport het beduidend beter dan de meeste andere luchthavens in Europa.

De significante stijging van het “belly transport”, d.i. vrachtvervoer bij passagiersvluchten, hangt samen met de groei van het aantal passagiers. Beide segmenten versterken elkaar en bieden klanten van vrachtvervoer een uitgebreider aanbod aan bestemmingen.

Brussels Airport nam het afgelopen jaar verschillende strategische initiatieven om het vrachtvervoer te stimuleren, zoals de IATA certificatie voor het vervoer van temperatuurgevoelige farmaceutische goederen – een wereldprimeur, en de significante investeringen in de Brucargo-infrastructuur van de laatste drie jaar.

In de maand december 2014 is het cargoverkeer op Brussels Airport stabiel gebleven in vergelijking met december 2013 (-0,6%). De stakingsdagen van 8 en 15 december hebben ertoe geleid dat het vrachtvervoer in december niet is gegroeid, in tegenstelling tot de andere maanden van het jaar.


<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company