Tips voor vlot vertrek bij uitzonderlijk drukke zomerstart

24 juni 2014

Vanaf donderdag 26 juni start de vakantie-uittocht op Brussels Airport. Het worden de drukste weken van het jaar voor de luchthaven. Op de topdagen worden meer dan 42.000 vertrekkende passagiers verwacht, een recordzomer in vergelijking met de voorbije jaren. De absolute topdag wordt vrijdag 27 juni met bijna 44.000 vertrekkende reizigers. Brussels Airport is berekend en voorbereid op dergelijke grote piekaantallen dankzij extra inspanningen op de meest cruciale plaatsen in het vertrekproces. Passagiers krijgen enkele tips mee voor een vlot vertrek.

Een overzicht van het aantal vertrekkende passagiers voor de komende dagen:

Donderdag 26 juni        39.000 
Vrijdag 27 juni          44.000
Zaterdag 28 juni           36.500
Zondag 29 juni          42.000
Maandag 30 juni        42.000
Dinsdag 1 juli               39.000
Woensdag 2 juli            39.500 
Donderdag 3 juli           39.000
Vrijdag 4 juli             43.500


Brussels Airport geeft haar reizigers 5 tips voor een vlot vertrek:

 1. Toegangswegen en openbaar vervoer
  Op drukke afreisdagen wordt veel verkeer verwacht op de invalswegen naar de luchthaven. File behoort tot de mogelijkheden.
  Kom op tijd en maak indien mogelijk gebruik van het openbaar vervoer!

  > per trein
  > per bus

 2. Kiss & Fly
  In de vertrekzone voor de ingang van het luchthavengebouw is het een komen en gaan van auto's en vertrekkende passagiers. Parkeren is er niet toegestaan. Het kortstondig stilstaan om vertrekkende passagiers af te zetten kan wel, mits onmiddellijk vertrek.

 3. Parkeren
  Wie zelf met de auto naar de luchthaven komt, reserveert best vooraf een parkeerplaats.

 4. Incheckproces
  Online inchecken bespaart heel wat tijd. Dat kan vanaf 24 uur voor de geplande vertrektijd van de vlucht of zoals aangegeven door de luchtvaartmaatschappij. Bagage afgeven kan in dat geval bij de "baggage drop-off" balie van de luchtvaartmaatschappij.
  Neem ook zeker je identiteitskaart of paspoort mee. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben een kids-ID of reispas nodig om met het vliegtuig te mogen reizen.

 5. Beveiligingscontrole
  Stop geen spullen in de handbagage die als wapen gebruikt kunnen worden (messen, scharen, …) en laat vloeistoffen en crèmes in de ruimbagage (de bagage die je incheckt). Wie toch vloeistoffen of gels in de handbagage wil meenemen, moet deze verpakken in flesjes of tubes met een inhoud van maximum 100 ml, samen aangeboden in een doorzichtige hersluitbare plastic zak met een maximum inhoud van 1 liter.
  Uitzondering: babyvoeding en vloeibare medicijnen mits doktersattest.

  Laptops en tablets moeten apart voor screening aangeboden worden. Munten, sleutels, portefeuilles, gsm's, horloges en broeksriemen leg je apart in een bakje.

  Een beperkt aantal items in de handbagage zorgen voor een vlottere doorgang door de beveiligingscontrole met minder stress.

Ook Brussels Airport neemt maatregelen om de zomeruittocht zo efficiënt mogelijk te doen verlopen. In de vertrekhal is airport crew aan de slag om passagiers met raad en daad bij te staan. Bij de stationeerplaatsen op niveau vertrek worden stewards ingezet als extra ondersteuning voor de federale politie bij het organiseren van de verkeersflow. Aan de beveiligingscontrole worden passagiers met instructiefilmpjes en persoonlijk advies voorbereid op de doorgang door de screening.

Op de website en sociale mediakanalen van Brussels Airport kunnen passagiers ook de hele zomer bekijken welke vertrekdata uitzonderlijk druk zijn aan de hand van kleurcodes. De gebruikte kleuren variëren van groen (normale drukte) over oranje en rood naar donkerrood (heel erg druk).

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company