Brussels Airport: opnieuw recordcijfers in mei

13 juni 2014

In mei maakten 1.997.697 passagiers gebruik van Brussels Airport. Met een totaal van bijna 2 miljoen passagiers is dit de tweede opeenvolgende recordmaand voor Brussels Airport. Dergelijke historische recordcijfers dateren van het jaar 2000. Ook BRUcargo laat goede cijfers zien met een stijging van 7,4% cargo ten opzichte van mei vorig jaar.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company: “De sterke groei in passagierstrafiek en cargo van de voorbije maanden wordt in de maand mei opnieuw bevestigd. Dit illustreert de belangrijke synergieën tussen de passagierssegmenten en het cargosegment. Bovendien dragen alle passagierssegmenten bij tot deze groei, zowel de korte als de lange afstand, zowel lokaal als transfervervoer.”

Passagiers
Mei 2014 is de tweede opeenvolgende recordmaand voor Brussels Airport met bijna 2 miljoen passagiers. Het record van het jaar 2000 wordt zo opnieuw gebroken. In vergelijking met mei vorig jaar gaat het om een stijging met 278.000 passagiers of 16,2%.

De groei komt uit alle passagierssegmenten, zowel lokaal opstappend verkeer (+16,4%) als transferpassagiers (+18,5%). Er is bovendien zowel groei op de langeafstandsvluchten als binnen Europa. Wat opvalt, is de sterke stijging van het leisure verkeer voor korte periodes, de citytrips.

Vracht
Ook de vrachtvolumes op BRUcargo blijven verder stijgen. Ten opzichte van vorig jaar was er in mei 2014 een groei van 7,4% tot 37.752 ton. Deze stijgende trend zet zich sinds oktober 2013 door. Vooral het integrator verkeer, e-commerce, het vervoer van farmaceutische en bederfbare goederen zitten in de lift.

BRUcargo behandelt en consolideert heel wat vrachtstromen in België. Een deel van de vracht wordt vervoerd vanuit Brussels Airport via vliegtuig en een ander deel via de weg naar andere luchthavens in de ons omringende landen vanwaar de vracht naar de uiteindelijke bestemming gevlogen wordt. Op basis van deze twee vrachtstromen samen, maar ook wat betreft economische toegevoegde waarde en het aantal jobs, versterkt Brussels Airport zijn positie als grootste vrachtluchthaven van België.

Vluchten
Het aantal vluchten kent voor mei 2014 met 21.361 een groei van 8,7% tegenover mei vorig jaar. Voor passagiersvluchten gaat het om een stijging van 9,9%, voor de vrachtvluchten om een stijging van 4,7%.

De toename van het aantal vluchten ligt beduidend lager dan de passagiersgroei dankzij de toename in het gemiddelde aantal passagiers per passagiersvlucht (+5% in vergelijking met mei 2013) en de hogere gemiddelde bezettingsgraad.

Steeds meer maatschappijen zetten bovendien toestellen van een nieuwe generatie in. Na Qatar Airways en Jetairfly is Ethiopian Airlines de derde luchtvaartmaatschappij die met Boeing 787 (Dreamliner)  op Brussels Airport vliegt, met veel minder geluid en emissies tot gevolg.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company