Brussels Airport : absolute recordcijfers voor april

12 mei 2014

Met een totaal van bijna 1,9 miljoen passagiers noteert Brussels Airport de sterkste aprilmaand uit zijn geschiedenis. Ook het volume aan luchtvracht neemt opnieuw toe.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company licht toe: "Het is de allereerste keer dat de historische recordcijfers van het jaar 2000 verbroken worden, een sterke prestatie aan het eind van een economisch zeer moeilijke periode. In april dit jaar, vervoerden we net iets meer passagiers als in april 2000 met een derde minder vluchten."

Passagiers
De 1,9 miljoen passagiers voor april 2014 vertegenwoordigen een toename van 16,6% ten opzichte van april 2013. Alle marktsegmenten noteren een stevige passagiersgroei: full service maatschappijen, low cost, leisure en intercontinentaal vliegverkeer. Het transferverkeer groeit sterk met 21% dankzij Brussels Airlines dat zijn schouders zet onder de ontwikkeling van de Star Alliance Hub, die essentieel is voor de connectiviteit van en naar België.

Anderzijds speelt ook de kalender een rol in deze resultaten. De paasvakantie die vorig jaar in maart viel, zit voor 2014 helemaal in april. Een vergelijking van het aantal reizigers tijdens de paasvakantie van dit jaar met die van de paasvakantie in 2013 (like-for-like), toont een groei van 19,1%.  De Belgische passagier heeft duidelijk de crisis achter zich gelaten en de reislust herontdekt.

Vracht
Ook cargo zet de groei van afgelopen maanden verder. In april was er opnieuw een toename van meer dan 6% van het vervoerde vrachtvolume. Vooral het integrator verkeer, e-commerce, het vervoer van farmaceutische en bederfbare goederen blijven goed presteren. Het is belangrijk om te noteren dat deze sterke passagiersgroei samen met de positieve ontwikkeling van de vracht gaat. Meer dan 30% van de vracht wordt vervoerd aan boord van passagierstoestellen en levert daarmee een betekenisvolle bijdrage tot de rentabiliteit van de luchtvaartmaatschappijen die passagiers vervoeren. De twee hoofdpijlers van de luchtvaartactiviteit – passagiers en vracht - zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar. Brussels Airport is meer dan ooit een groeimotor voor tewerkstelling in België.” 


Vluchten
Het aantal vluchten kent voor april 2014 met 19.665 een groei met 7,1% tegenover april vorig jaar. De toename van het aantal vluchten ligt sinds enkele jaren stelselmatig lager dan de groei van het passagiersaantal. Door de inzet van gemiddeld grotere toestellen en een stijging van de bezettingsgraad per toestel worden ook nu weer meer passagiers vervoerd per passagiersvlucht.
In april 2000 noteerden we in dezelfde maand nog bijna 32.000 bewegingen. Toen vervoerde een passagierstoestel gemiddeld 80 passagiers, voor april 2014 zijn het er 110, een stijging van 37%.
Het aantal nachtvluchten viel sinds 2000 met een derde terug. Samen met  het gebruik van steeds modernere toestellen heeft dat de gemiddelde geluidsuitstoot van de gebruikte vliegtuigen tijdens de voorbije 14 jaar gehalveerd.

Bestemmingen
Emirates verbindt Brussels Airport vanaf 5 september dagelijks met Dubai. Het is de 42ste intercontinentale rechtstreekse bestemming vanaf Brussels Airport, en de derde nieuwe bestemming sinds het begin van dit jaar, na eerdere aankondigingen voor Miami (Jetairfly) en Charlotte (US Airways).

Langeafstandsverkeer is een belangrijke hefboom voor werkgelegenheid en versterkt de positie van Brussels Airport als Europese luchtvaarthub en als essentiële groeipool voor de Belgische economie. Zo zorgt de nieuwe verbinding met Dubai later dit jaar voor ongeveer 200 rechtstreekse nieuwe jobs op en rond de luchthaven, en ook nog eens tussen 200 en 400 jobs daarbuiten.


 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company