Brussels Airport verwacht recordcijfers voor paasuittocht

24 maart 2014

Tips voor een zorgeloze vakantie

Brussels Airport verwacht een uitzonderlijk drukke paasuittocht. Niet alleen het eerste weekend van de vakantie zelf wordt druk, maar ook de weekdagen die eraan voorafgaan. De luchthaven deelt enkele tips om de vliegvakantie probleemloos aan te vatten.
 
Het verwachte aantal vertrekkende reizigers voor de drukste uittocht-dagen bedraagt :
 
Woensdag 2 april : 33.500
Donderdag 3 april : 34.500
Vrijdag 4 april : 38.000
Zaterdag 5 april : 33.500
Zondag 6 april : 39.000
Maandag 7 april : 37.000
Dinsdag 8 april : 32.600
 
Deze aantallen betreffen enkel het vertrekkend verkeer. Het aantal aankomende passagiers is hiermee doorgaans vergelijkbaar.
 
Ook op het einde van de maand april, in de aanloop van de één mei-vakantie, worden enkele piekdagen verwacht. De planning voor zowel vrijdag 25 april als zondag 27 april toont nu reeds meer dan 38.000 vertrekkende passagiers.

De luchthaven beschikt over een geavanceerd planningssysteem om het aantal vertrekkende reizigers te voorspellen. Daarbij worden de aantallen die verwacht zijn in de bekende reisreservaties gewogen aan historische data en tal van andere variabelen. Een zo precies mogelijke prognose helpt om een gedetailleerde personeelsplanning op te stellen bij de verschillende bedrijven en diensten, van beveiligingscontrole tot coffee shops.
Hoewel de capaciteit van de luchthaven voorzien is op grote passagiersaantallen, kan het op piekmomenten erg druk worden.  Zeker wie tijdens de voormiddag vertrekt, doet er goed aan om ruim op tijd naar de luchthaven te komen. Europa adviseert daarvoor: drie uur vóór de vertrektijd voor intercontinentale vluchten, twee uur voor een Europese vlucht.
 
Brussels Airport herinnert aan de regelgeving voor beveiliging rond vloeistoffen en gels. Vloeibare producten worden slechts onder zeer beperkte voorwaarden toegelaten in de cabine van het vliegtuig. Gedetailleerde info is terug te vinden op de website van Brussels Airport.
 
Drank in flessen en blikjes mag wel vervoerd worden in de ruimbagage, maar hoort niet in de handbagage. Ook verzorgingsproducten met een volume van meer dan 100ml (zonnecremes, shampoo, tandpasta, scheerschuim,…) worden door de passagier vaak over het hoofd gezien wanneer hij zijn toiletbenodigdheden en handbagage inpakt voor een korte vakantietrip. Tijdens vorige vakanties werd gemiddeld dagelijks 400 tot 500 liter producten in beslag genomen die niet toegelaten worden in de cabine van het vliegtuig.

Voor vloeibare medicijnen en babyvoeding gelden uitzonderingsregels, en ook voor producten die aangekocht worden in de taksvrije winkels. Recent voerde Europa versoepelde regels in voor de passagier die va buiten Europa naar hier reist, maar voor de passagier die vanuit ons land vertrekt gelden in grote lijnen nog steeds dezelfde beperkingen als tijdens de voorbije jaren.

Verder voorziet de luchthaven nog een aantal praktische tips voor de vakantieuittocht :

  • Let op geldigheidsdatums van paspoorten en visa
  • Ook voor kinderen is een identiteitskaart verplicht
  • Let op het gewicht en volume van je bagage en handbagage. Hou je aan de aanbevelingen daarover op je vliegtuigticket.
  • Let tijdens je vakantie op drukke plaatsen zoals luchthavens, treinstations en markten uit voor zakkenrollers
  • Opgelet voor de kleine passagiers : rolpaden, roltrappen en bagagekarretjes zijn niet bedoeld als speelgoed
  • Ingrijpende bouwwerken in de luchthaven kunnen aanleiding geven tot wat hinder. Brussels Airport verontschuldigt zich voor het ongemak.
  • Tijdens de voorbije maanden werd een gedeelte van de luchthaven grondig veranderd. Let op het aanbod van nieuwe restaurants en bars!
  • Sinds begin maart kunnen passagiers een beroep doen op de Airport Crew. Een team van 20 gespecialiseerde collega's maakt hen wegwijs in de vertrekhal en op andere plaatsen in de terminal, en begeleidt hen om de beveiligingscontrole (laptops uit de tas nemen, regels rond 'liquids and gels', …) vlotter te laten verlopen.
  • Zowel het afzetten als het oppikken van passagiers mag voor de deur op het niveau vertrek, op voorwaarde dat de auto op geen enkel moment alleengelaten wordt. Chauffeurs die wel even willen uitstappen, kunnen terecht in de vele parkings tegenover de terminal.

De luchthavenwebsite biedt een overzicht van de verschillende parkings en parkeertarieven en laat reservaties toe. Zeker voor de goedkoopste formules is het verstandig om ruim vooraf te boeken. Voor de zomervakantie raakt de discountparking op Brucargo nu reeds flink gereserveerd.

Dat de paasperiode volop aangebroken is, dat zullen de reizigers geweten hebben. Uitgebreide paasdecoratie en een groot aanbod van chocolade-artikelen en activiteiten in samenwerking met de grote Belgische chocoladeproducenten, onderlijnen het feit dat nergens anders ter wereld zoveel chocolade onder één dak wordt verkocht als op Brussels Airport. Vooral tijdens paas- en kerstperioden gaan recordhoeveelheden over de toonbank.

Tijdens de paasperiode zijn vooral zonnige bestemmingen en citytrips erg populair. Voor precieze details en trends verwijzen we graag naar de persdienst van de betreffende luchtvaartmaatschappijen zoals Brussels Airlines, JetairFly en Thomas Cook Airlines.

 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company