Sterke vooruitgang in passagiersverkeer en vracht in december 2013 - 4de jaar op rij groei

10 januari 2014

Aantal passagiers fors gegroeid
Tijdens de laatste maand van 2013 noteerde Brussels Airport in het passagiersvervoer een forse toename met 6,2%, opnieuw een duidelijk teken van herstel in de luchtvaart. De maand december telde meer dan 1,3 miljoen passagiers. Vooral het langeafstandsvervoer, de Europese lijndiensten en het low fare verkeer droegen bij tot deze sterke groei.

“Na een uitzonderlijke maand december, noteert Brussels Airport met een vooruitgang van 0,9% in het aantal passagiers in 2013 de sterkste resultaten sinds 2001. Met deze groei doet Brussels Airport het naar verwachting zelfs iets beter dan het gemiddelde van de grotere Europese luchthavens.", verklaart Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

In 2013 mocht Brussels Airport meer bepaald 19,133 miljoen passagiers verwelkomen, tegenover 18,971 miljoen in 2012. Vooral het low fare segment en de Europese lijndiensten zaten in de lift. Het intercontinentale vliegverkeer herstelde de groei in de 2e helft van 2013.

Daling van het aantal vliegbewegingen
Ondanks de passagiersgroei, bleef het aantal vliegbewegingen in december 2013 vrij constant.

Op jaarbasis ging de stijging van het aantal passagiers wel met een daling van het aantal vliegbewegingen gepaard. In totaal noteerde Brussels Airport tijdens het afgelopen jaar 216.678  passagiersvluchten, een daling van 3,4%. Het gemiddelde aantal passagiers aan boord is op één jaar tijd gestegen van 98 naar 102 per vlucht. Die verbetering leidt tot een hogere gemiddelde bezettingsgraad, die toenam van 70,9% naar 72,1%.

Vracht: e-commerce, bederfbare goederen en farma zorgen voor een sterk jaareinde
Brussels Airport noteerde in december een groei van 9,4% voor het vervoerde vrachtvolume, ondanks het wegvallen van een aantal volvrachtvluchten.

Brussels Airport verwerkte in totaal 430.000 ton vracht in 2013. Voor het volledige jaar komt dit neer op een daling van 6,4%. Waar Brucargo tijdens de eerste jaarhelft zwaar getroffen werd door de wereldwijde malaise in de luchtvrachtsector en de economie in het algemeen, was er de voorbije maanden een sterke heropleving. In het vierde kwartaal van 2013 ging het om een stijging van 6.8% tegenover het vierde kwartaal van 2012. De sterkste prestaties zien we bij het transport voor e-commerce en bederfbare goederen, alsook bij het vervoer van farmaceutische producten. DHL vervoerde beduidend meer vracht door de inzet van grotere toestellen, een betere beladingsgraad en enkele nieuwe intercontinentale routes.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company