Groei Brussels Airport zet zich door in september

10 oktober 2013

Passagiers
Met 1,9 miljoen passagiers noteert Brussels Airport opnieuw een voorzichtige groei met een half procent, na een toename met 1.6% in augustus.

Het aantal passagiers dat opstapt in Brussel stijgt voor september met 1% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal transfer- en transitpassagiers vertoont daarentegen nog steeds een daling tengevolge van het verlies van een aantal dagelijkse langeafstandsvluchten eind vorig jaar.

De best presterende segmenten in september zijn de lagekostenmaatschappijen en lijnvluchten binnen Europa. Het vakantieverkeer wordt negatief beïnvloed door de vele geannuleerde vluchten op Egypte. Brussels Airport is de enige Belgische luchthaven met vluchten op Egypte.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vluchten daalt met 0.7%, waarvan de passagiersvluchten met 2.2%. Dat staat in contrast met het toenemend aantal reizigers, en wijst andermaal op een betere bezettingsgraad die ook vorige maand reeds een recordcijfer toonde. Nooit eerder reisden gemiddeld zoveel passagiers per vlucht vanaf Brussels Airport.

Vracht
De sterke afname van de vrachtvolumes in de eerste helft van het jaar herstelt zich verder. Voor september liggen de volumes vracht vervoerd op vliegtuigen nog maar 1.6% onder die van vorig jaar. De laatste week van september toonde zelfs voor het eerst weer positieve groeicijfers.

Het integratorverkeer groeit ook in september weer met 8% tegenover vorig jaar, terwijl de vracht vervoerd op passagierstoestellen net zoals de voorbije maanden met meer dan 8% daalde. Voornaamste reden is het lagere aanbod aan vrachtcapaciteit op langeafstandsvluchten voor passagiersverkeer.

Het grootste herstel is in september opgetekend door het volvrachtvervoer, nog steeds het belangrijkste vrachtsegment op Brussels Airport. Waar de afname eerder dit jaar nog schommelde tussen 12 en 16%, was dat in september nog maar een goede 3%. Aangezien het aantal cargovluchten nog steeds sterk onder dat van vorig jaar ligt, is dit herstel bijna volledig toe te schrijven aan een hogere beladingsgraad op de bestaande routes.

Nieuwe bestemmingen
Thomas Cook Airlines kondigt voor 2014 een rechtstreekse verbinding aan naar Split.


<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company