Record augustusmaand op Brussels Airport, hoogste aantal passagiers per vlucht

10 september 2013

Passagiers
Met bijna 2 miljoen reizigers noteert Brussels Airport de beste augustusmaand van de afgelopen 13 jaar. Met een groei van 1,6% herstelt het verkeer zich krachtig na een lichte terugval in de maand juli

Het aantal in Brussel opstappende reizigers stijgt met 3.5%. Het aantal transfer- en transitpassagiers daalt nog steeds als gevolg van de vermindering in het aanbod van enkele langeafstandsmaatschappijen vorig jaar.

Alle segmenten van het passagiersverkeer vertonen voor de voorbije augustusmaand een groei. Binnen Europa groeit het lagekostensegment iets sneller dan de vakantievluchten en de reguliere lijndiensten. Op de lange afstanden zorgt vooral Brussels Airlines ervoor de dat het verlies van een aantal buitenlandse maatschappijen op lange routes gecompenseerd wordt.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen daalt met 1.5% tot 18.834. Het aantal passagiers per vlucht stijgt daardoor van 112 naar 117. Dat is meteen ook een historisch record: nog nooit eerder lag de het aantal reizigers per vlucht van/naar Brussels Airport zo hoog.

Vracht
Het vervoer van vracht zet het langzame herstel van de afgelopen maanden verder, maar blijft met een afname van 6.1% nog fors onder het resultaat van vorig jaar.

De trends van de afgelopen maanden zetten zich verder: het integratorverkeer blijft erg sterk presteren, de andere segmenten moeten inleveren.

Vooral het volvrachtverkeer lijdt onder de economische crisis. Het uitblijven van een nieuw luchtvaartakkoord tussen Belgiƫ en Taiwan resulteerde in het stopzetten van zijn cargo operatie op BRU door EVA Air. Enkele jaren geleden vloog deze maatschappij nog 6 keer per week op BRU, wat goed was voor ruim 300 directe arbeidsplaatsen.

De beperkingen op het baangebruik tijdens de werken aan baan 07L/25R had een impact op het mogelijke startgewicht, en dus ook op de vrachtvolumes voor augustus.


Nieuwe routes
Brussels Airlines voorziet vanaf oktober twee nieuwe wekelijkse vluchten op Alicante. Jetairfly start vanaf april 2014 twee wekelijkse vluchten op Miami. In 2014 voorziet Icelandair meer vluchten naar Reykjavik en Air Serbia verhoogt zijn vluchtenaanbod naar Belgrado.


<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company