Brussels Airport: 2 miljoen passagiers in juli, net geen record

9 augustus 2013

Met 2 miljoen passagiers blijft Brussels Airport in juli net onder het absolute record van juli 2012. Na vier maanden positieve passagiersgroei eerder dit jaar toont juli hiermee opnieuw een lichte terugval van 1.1%.

De daling wordt niet meteen geduid op eigen bodem : het aantal passagiers met vertrek vanaf Brussels Airport neemt met 0,6% zelfs licht toe. De hoofdreden ligt bij een terugvallend aantal transferpassagiers met -6.8%, gevolg van een vermindering van het aantal vluchten van de Indiase maatschappij Jet Airways.

Op de Europese vluchten situeert de groei zich vooral in het low fare segment. Brussels Airlines daalt licht door de rationalisaties in het Europese netwerk. Het aantal vakantiepassagiers groeit nauwelijks ten opzichte van vorig jaar waar onder andere het mooie weer in juli debet aan zal zijn, alsook de concurrentie van regionale luchthavens in Belgiƫ. Bovendien telde de maand juli een vertrekdag minder ten opzicht van de vakantieperiode vorig jaar,

Op de langeafstandsvluchten wordt de daling opnieuw veroorzaakt door het wegvallen van vluchten van Jet Airways en American vorig jaar. Dat wordt grotendeels gecompenseerd door bijkomende intercontinentale vluchten van Brussels Airlines (Washington), United Airlines (B777 op Chicago) en Qatar Airways (twee extra wekelijkse vluchten naar Doha).
 
Het aantal vliegtuigbewegingen in juli bedraagt 20.258: opnieuw een daling met 1%. De gemiddelde bezettingsgraad van alle passagiersvluchten op ligt in juli met bijna 80% zeer hoog.

De cargovolumes in juli tonen een kleine toename tegenover de vorige maand. Desondanks blijven ze met -6,8% nog steeds ver onder de volumes van vorig jaar. Sinds het voorjaar wordt maand na maand een gestadige verbetering genoteerd. 

Het volvrachtvervoer blijft met een afname van meer dan 21% nog steeds het marktsegment dat het meest te lijden heeft onder de economische crisis in Europa. Net zoals daarvoor tonen de vrachtvolumes in het integrator verkeer (DHL) ook in juli een sterke groei. Het vrachtvolume noteert een groei van 20%, terwijl het aantal gerelateerde vluchten slechts met de helft verhoogt. Dit wijst tegelijk op de inzet van grotere toestellen en een betere belading van de vliegtuigen. Door het wegvallen van enkele langeafstandsvluchten voor passagiers en het gebruik van een aantal kleinere passagierstoestellen met minder vrachtcapaciteit, is bijna 10% minder vracht vervoerd op passagierstoestellen dan in juli vorig jaar.


 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company