De vakantie-uittocht op Brussels Airport

25 juni 2013

Vanaf donderdag 27 juni start merkbaar de vakantieuittocht. Zoals steeds begint die reeds enkele dagen voor het begin van de vakantiemaanden juli en augustus. Ook dit jaar worden het de drukste maanden van het hele jaar op de luchthaven. Brussels Airport is  berekend en voorbereid op het verwelkomen van grote piekaantallen, maar minstens tijdens de voormiddag wordt het twee maanden bijzonder druk.  

Een overzicht van het aantal vertrekkende (*) passagiers voor de komende dagen :


Donderdag 27 juni 36.000
Vrijdag 28 juni 40.000
Zaterdag 29 juni 33.000
Zondag 30 juni 37.000
Maandag 1 juli 41.000
Dinsdag 2 juli 38.000
Woensdag 3 juli 39.000
Donderdag 4 juli 39.000
Vrijdag 5 juli 40.000

(*) Ook het aantal aankomende reizigers ligt in juli dagelijks rond de 35.000.

De piekvertrekdag is uitzonderlijk niet de laatste vrijdag van juni (vrijdag 29 juni 2012 was met 43.000 vertrekkende passagiers de drukste vertrekdag uit de geschiedenis van Brussels Airport): de verwachte cijfers voor maandag liggen nog net iets hoger.  De vertrekcijfers voor de eerste week van juli liggen dan weer hoger dan vorig jaar. Waar een piekdag van 30.000 passagiers enkele jaren geleden nog uitzonderlijk was, wordt de kaap van 35.000 passagiers in juli 17 keer overschreden, de kaap van 40.000 twee keer. In tegenstelling tot wat veel reizigers denken, is zaterdag niet de drukste maar doorgaans net de minst drukke vertrekdag van de week tijdens de zomermaanden.

Brussels Airport maakt van de gelegenheid gebruik om de passagier enkele aanbevelingen mee te geven om de vakantiestart nog vlotter te laten verlopen.


Vertrek tijdig
Tijdige aanwezigheid op de luchthaven is en blijft steeds het belangrijkste advies aan vakantiereizigers. Het is in eerste en laatste orde de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf dat hij op tijd aanwezig is voor het inchecken. Het advies van de ene luchtvaartmaatschappij varieert wat dat betreft van de andere, maar Europa adviseert passagiers om voor korte afstandsvluchten twee uur voor de vertrektijd aanwezig te zijn aan de check-in, voor lange-afstand drie uur.

De tijdsbuffer is er niet alleen omwille van veiligheidsredenen: deze extra tijd is nuttig bij het vinden van een parkeerplaats, voor het aanschuiven aan ticketbalies en voor de check-in, voor de grens- en veiligheidscontrole en voor het inschepen. Vanaf vier uur in de ochtend heerst in de vertrekhal een ware drukte die aanhoudt tot na het middaguur. Ook vanaf de late namiddag kan het opnieuw erg druk worden.

Info op je smartphone
Een handig gratis app neemt de passagier bij de hand vanaf zijn vertrekplaats tot op de luchthaven, helpt bij het plannen van de tijd en loodst hem doorheen de verschillende activiteiten op de luchthaven, van de check-in balie tot aan de juiste gate. De app toont ook in reële tijd de wachttijden bij de beveiligingscontrole in pier A en pier B. D De app is beschikbaar voor iPhone en voor Android, voor liefhebbers is er zelfs een Chinese versie.

Wegbrengen en afhalen van reizigers
Tijdens de zomermaanden blijft de  aankomstzone nog steeds gesloten voor werken. Zowel chauffeurs die vertrekkende reizigers naar de luchthaven brengen, als personen die vrienden of familie komen oppikken, kunnen dat doen op het vertrekniveau. Dat veronderstelt wel dat de betrokken passagier onmiddellijk uit- of instapt en dat de auto vervolgens doorrijdt. Parkeren is er streng verboden en daarop wordt strikt toegezien door de politie.

Wie graag rustig de tijd neemt om afscheid te nemen van de passagier of om hen te verwelkomen,  en hen eventueel te begeleiden in het luchthavengebouw, kan daarvoor terecht in de parking. Recht tegenover het luchthavengebouw bevinden zich 12.000 parkeerplaatsen.

Parkeren
De luchthaven biedt een uitgebreide keuze aan parkeermogelijkheden. Sommige vlakbij, andere met een shuttlebusje. Sommige voor lange duur, andere zijn meer geschikt voor een kort verblijf. Een overzicht vind je op de deze website.

Wie zoekt naar de goedkoopste parkeeroplossing, kan sinds vorig jaar terecht in de nieuwe Discount Parking van Interparking op Brucargo. Die openluchtparking met gratis shuttledienst biedt voor langere parkeertijden een tarief vanaf 39 Euro per week. Details en tarieven voor alle parkings vind je hier.


Vloeistoffen en gels
Sinds eind 2006 legt Europa beperkingen op voor het vervoer van vloeistoffen en gels in handbagage. Die regels zijn nog steeds van toepassing.
Producten in de vorm van vloeistoffen, gels, schuim en pasta mogen wel mee in de ruimbagage (die je moet inchecken) maar in de handbagage zijn ze strikt beperkt. Als je ze toch wil meenemen aan boord moeten ze in een verpakking van hoogstens 100ml, en ze moeten samen aangeboden worden bij de beveiligingscontrole in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje van 20cm bij 20cm, het type diepvrieszakje.

Ook smeerbare producten zoals chocopasta, pindakaas, zachte kazen en paté’s vallen onder die beperking.

Brussels Airport raadt gemakshalve aan om vloeibare producten niet mee te nemen aan boord als het gebruik ervan in de cabine van het vliegtuig niet strikt noodzakelijk is.

De beperking geldt niet op taksvrije goederen: die mogen ook in grotere verpakkingen mee aan boord. Ze werden immers grondig gecontroleerd voor ze in de luchthavenwinkels terecht kwamen en worden bij aankoop meegegeven in een verzegelde plastic verpakking. Die moet wel gesloten blijven tot bij aankomst op de eindbestemming. Ook water en frisdranken die voorbij de beveiligingscontrole aangeschaft worden, mogen mee in het vliegtuig.

De beperking geldt evenmin voor vloeibare geneesmiddelen en verzorgingsproducten die nodig zijn voor de verzorging van baby en peuter tijdens de vlucht.

Dagelijks worden momenteel ongeveer 500 kg vloeistoffen en gels in beslag genomen bij de controle van handbagage. Geopende verpakkingen worden vernietigd, ongeopende verpakkingen worden aan goede doelen geschonken. Alcoholische dranken worden verkocht aan een veilinghuis en de opbrengst wordt geschonken aan een aantal weeshuizen.

Andere verboden voorwerpen
Zoals vroeger zijn ook andere voorwerpen verboden in de cabine van het vliegtuig. Puntige en snijdende voorwerpen (vooral messen en scharen) en voorwerpen die op een andere manier als wapen kunnen gebruikt worden (hamer, knuppel) of waarmee je iemand kan vastbinden (koord, kleefband) mogen niet mee in de handbagage. Andere producten mogen helemaal niet aan boord van het vliegtuig, ook niet in de ruimbagage: ontvlambare, bijtende, radioactieve, giftige of explosieve producten. Meer details vind je op de luchthavenwebsite.

Sneller inchecken
Gedaan met het aanschuiven aan de check-in tussen de duizenden andere vertrekkende passagiers. De technologie helpt ons om sneller in te checken. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen maakt meer dan de helft van de passagiers gebruik van elektronische check-in systemen.

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid tot internet check-in. Op de website waar je het ticket boekte, kan je vanaf 24 uur voor je vertrek een boordkaart afdrukken met je eigen printer, thuis of op het werk. Wie enkel reist met handbagage hoeft daarna nergens meer aan te schuiven in de vertrekhal, maar kan meteen doorstappen naar de grenscontrole.

Hetzelfde geldt voor passagiers die zichzelf inchecken met één van de tientallen automatische check-in machines die daarvoor opgesteld zijn in de vertrekhal. Veel reizigers denken dat die machines gereserveerd zijn voor “zakenmensen”, maar het gebruik van die machines is kinderlijk eenvoudig en bespaart heel wat tijd. Er is altijd iemand van de luchtvaartmaatschappij in de buurt om je met die machines op weg te helpen.
Wie wel met ruimbagage reist, kan zijn koffer afgeven aan de check-in. De meeste maatschappijen reserveren een aparte snelbalie voor het aannemen van de koffers van passagiers die al elektronisch ingecheckt zijn.

Zelf bagage inchecken
Passagiers van Brussels Airlines die zich elekronisch ingecheckt hebben en reizen met  ruimbagage, kunnen die voortaan helemaal zelf inchecken. Hiervoor staan zes gloednieuwe automatische check-in balies ter beschikking. Medewerkers van de maatschappij steken indien nodig een handje toe.

Identiteitsbewijzen voor kinderen
Kinderen jonger dan 12 jaar moeten net zoals elke passagier beschikken over een geldig identiteitsbewijs met foto. Dat betekent een identiteitskaart of een paspoort. Het geboortepasje van vroeger kan NIET meer gebruikt worden voor meereizende kinderen. Let op: deze identiteitskaarten hebben slechts een beperkte gebruiksduur. Controleer de vervaldatum voor je vertrekt en doe de aanvraag tijdig bij je gemeentebestuur.

Paspoorten
Controleer vooraf hoe lang je identiteitskaart, paspoort of visum nog geldig is. Voor sommige landen moet een paspoort minstens nog een aantal maanden geldig zijn. Informeer vooraf.
De aanvraagprocedure voor het aanvragen van identiteitsbewijzen, paspoorten en visa duurt vaak enkele dagen. Hou hier rekening mee voor je reisdatum.
Het attest van verlies of diefstal van identiteitskaart dat uitgereikt wordt door de politie, is niet geldig voor reizen naar het buitenland.

Wie gebruik maakt van last-minute formules, kan zich er best eerst van vergewissen dat hij reeds beschikt over de nodige identiteitsdocumenten, of zorgen dat hem daarvoor nog voldoende tijd rest voor de reisdatum. Ook sommige van de inentingen die nodig zijn voor bepaalde exotische bestemmingen, moeten enkele dagen of weken vooraf voorzien worden.

Ruimbagage
Je bagagegewicht is beperkt. Hoeveel je mag meenemen, lees je op je ticket of op de website van de airline. Bij twijfel doe je er goed aan thuis even te wegen voor je vertrekt. Verwijder vooraf oude bagagelabels van vorige vakanties. Vermijd spanriemen en zorg dat losse riempjes van je rugzak goed vastgesjord zijn: ze kunnen vastraken in sorteersystemen en daardoor je bagage beschadigen.


Handbagage
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen wordt het aantal stuks handbagage en hun volume en gewicht beperkt. Zeker tijdens drukke vakantiemaanden wordt daarop nauw toegezien. Meer info vind je doorgaans op de website van de maatschappij.

Bagagetip:
Reizigers doen er altijd goed aan om elk stuk bagage (ook handbagage, fototas, beauty case, rugzakje,…) te voorzien van een label met naam en contactgegevens. Niet alleen langs de buitenkant: stop ook je naamkaartje aan de binnenkant van elk stuk bagage. Als je bagage verloren raakt, is dat voor de betrokken diensten soms de enige houvast om ze te kunnen terugbezorgen.  

Kinderen : opgepast !
Elke zomer betreurt de luchthaven kleine en ernstige ongevallen met kinderen die zich kwetsen door oneigenlijk gebruik van roltrappen, roltapijten en baggagetrolleys. Hoe aantrekkelijk ze daarvoor ook lijken: ze zijn geen speelgoed.

Informatie
Meer informatie over de meeste onderwerpen die hierover behandeld zijn, vind je op de website van Brussels Airport: www.brusselsairport.be. Ook de nieuwe smartphone-app barst van de praktische informatie. Bij speciale omstandigheden geeft de luchthaven regelmatige updates via twitter en facebook.

Het antwoord op sommige vragen is voor elke luchtvaartmaatschappij, voor elke vlucht en soms voor elke situatie anders. Op vragen over onderwerpen zoals het toegelaten gewicht aan bagage/ruimbagage, het vervoer baby’s of huisdieren, het wijzigen van tickets of de recuperatie van verloren bagage kan niemand een beter antwoord formuleren dan je reisagent of de luchtvaartmaatschappij zelf. Hun webadres en telefoonnummer vind je doorgaans op je ticket.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company