Brussels Airport: opnieuw lichte groei in mei ondanks staking Swissport

12 juni 2013

Passagiers
In mei maakten 1.719.561 passagiers gebruik van Brussels Airport. Na een lichte daling in januari en februari was mei met +0,7% de derde opeenvolgende maand met een positief groeicijfer.
Dit ondanks de stakingsactie van Swissport waardoor gedurende vier dagen diverse vluchten werden afgelast of afgeleid naar andere luchthavens, terwijl andere passagiers door de staking hun vlucht annuleerden.

Het aantal lokaal opstappende passagiers steeg met 2,1%, terwijl het aantal transferpassagiers een lichte daling vertoonde. Die laatste wordt vooral toegeschreven aan de verminderde activiteit van Jet Airways. Europese vluchten en vooral het segment van de vakantievluchten en low fare deden het goed. De onprettige weersomstandigheden van het voorjaar droegen zeker bij tot een toename van het vakantieverkeer naar zonnige bestemmingen. Groei op de lange afstand bleef licht negatief door het wegvallen van voormelde Jet Airways vluchten en American Airlines in 2012, maar wordt grotendeels gecompenseerd door de uitbreidingen bij onder andere Brussels Airlines en Qatar Airways.

Vluchten
Het aantal vliegtuigbewegingen daalde in mei met 3.1% ondanks de groei van het aantal reizigers. Dat is vooral toe te schrijven aan een hogere bezettingsgraad van de aangeboden capaciteit.

Vracht
Het vrachtverkeer noteert met -12,8% nog steeds negatief ten opzichte van mei 2012. De sterke terugval in het wereldwijde cargoverkeer met volvrachtvliegtuigen vertaalt zich ook in Brussel met -20,9%. Dat wordt deels goedgemaakt door een blijvende fikse toename van de vrachtvolumes op integrator vluchten  (+14%). Deze evolutie is in lijn met die van voorbije maanden.

Netwerk
Een nieuwe aankondiging voor zomer 2013 is de nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Lituanica die op 30 juni 6x per week wil gaan vliegen naar Vilnius. In juni is ook FlyGeorgia begonnen met 2 wekelijkse op Tbilisi. Voor de komende winter heeft THAI inmiddels bevestigd de frequentie op Bangkok te gaan verhogen van 3 naar 4x/per week.


<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company