Brussels Airport en Brussels Airlines testen “self-service baggage drop-off”

26 maart 2013

Brussels Airport lanceert in samenwerking met Brussels Airlines een uniek proefproject dat passagiers van intra-Europese vluchten toelaat om zélf hun bagagein te checken op de luchthaven. Het nagelnieuwe self-service baggage –drop-offsysteem, dat de volgende maanden uitvoerig getest wordt, laat passagiers toe om in een mum van tijd hun bagage te wegen en te labelen. Niets dan tijdswinst, gezien er niet meer moet aangeschoven worden aan een bemande check-inbalie.

Steeds meer reizigers maken gebruik van self-check-inmachines in de vertrekhal of checken online in voor ze naar de luchthaven vertrekken. Dat doen ze thuis, op kantoor of via hun smartphone. Als ze reizen met ruimbagage, moeten ze wel nog langs bij een balie op de luchthaven voor een versnelde check-in procedure die enkel de bagage verwerkt. Het nieuwe systeem dat momenteel getest wordt bevrijdt de passagier nu ook van die laatste stap. Voortaan kan een passagier zichzelf én zijn bagage inchecken.

Brussels Airport is een van de eerste Europese luchthavens die automatische check-insystemen voor ruimbagage inbouwt in bestaande check-in balies. Enige voorwaarde is dat passagiers in het bezit moeten zijn van een papieren of elektronische boarding pass. De passagier plaatst eerst zijn koffer of reistas op een band met weegschaal en scant zijn boarding pass aan het toestel. Het toestel weegt en controleert vervolgens automatisch de afmetingen van de bagage, print het bagagelabel en toont de passagier hoe het label aan de bagage moet bevestigd worden. Hierna start de ingecheckte koffer het normale traject via het bagagesorteersysteem van de luchthaven tot in het vliegtuig. De hele procedure vergt van de reiziger ongeveer één minuut. Indien de bagage zwaarder weegt dan het toegelaten gewicht of niet voldoet aan de afmetingen wordt de passagier doorverwezen naar een bemande balie in deze testfase. Ook passagiers met meerdere stuks bagage worden momenteel nog doorverwezen.

Tijdens de proefperiode, die nog tot de zomer loopt, zullen in de vertrekhal van Brussels Airport - ter hoogte van de Brussels Airlines check-in rij 5 - twee self-service baggage drop-off- toestellen staan. Passagiers die reizen met Brussels Airlines zullen door het luchthavenpersoneel worden aangemoedigd om ze ook effectief te gebruiken. “We zullen tijdens de testfase uitvoerig het gebruiksgemak van de technologie testen”, zegt Brussels Airlines Vice President Ground Operations Peter Cornillie. “Als de resultaten positief zijn wordt dit systeem een permanente check-in optie voor al onze passagiers die binnen Europa reizen.”

Voor Brussels Airport betekent dit een belangrijke mijlpaal. Self-check-insystemen voor bagage zijn sinds enkele jaren een vertrouwd beeld op Amerikaanse luchthavens en nu zetten ook Europese luchthavens de stap.
Ward Decaluwé, Director Operations van The Brussels Airport Company licht toe dat ook andere luchtvaartmaatschappijen op termijn gebruik kunnen maken van deze technologie: “Brussels Airlines is onze vaste partner voor belangrijke testprojecten als deze. De technologie en de opstelling waar we samen voor kozen vergt vergaande integratie in de klassieke bagage- en check-in systemen; zowel bij ons als bij de luchtvaartmaatschappij.”

Dit proefproject kadert binnen de inspanningen van Brussels Airport en Brussels Airlines om hun passagiers nog meer reiscomfort aan te bieden. Passagiers die gebruik maken van het systeem versnellen hun check-in proces, maar ook de wachtrijen voor andere reizigers worden hierdoor korter. Brussels Airlines passagiers kunnen zonder meerkost zélf inchecken via internet, via een mobiele telefoon, via de self check-in automaat of via de klassieke check-in balie. Als het proefproject succesvol is, komt daar dus definitief de self-service baggage drop-off bij. Technologische vernieuwingen zoals deze mogen rekenen op veel belangstelling van zowel luchtvaartpersoneelsleden als passagiers.

De toestellen die op Brussels Airport geplaatst worden, werden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Type22, een spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Zij brengen het toestel op de markt onder de naam ‘Scan&Fly’.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company