Brussels Airport voert in augustus werken uit aan baan 25R

15 maart 2013

Brussels Airport kondigt aan dat gedurende de maand augustus omvangrijke werken zullen uitgevoerd worden aan de luchthaveninfrastructuur. In het belang van de veiligheid van het vliegverkeer zijn belangrijke werken aan de infrastructuur van baan 25R/07L voorzien: de renovatie van het afwateringssysteem van baan 25R, de volledige heraanleg van een van de belangrijkste toegangswegen naar baan 25R en de volledige vernieuwing van de bebakening van de baan waarbij onder meer de halogeenverlichting zal worden vervangen door milieuvriendelijkere LED-verlichting. Ook zullen jaarlijkse onderhoudswerken worden uitgevoerd. Om al deze werkzaamheden mogelijk te maken, dient baan 25R/07L gedurende 14 dagen volledig gesloten te worden, zowel voor opstijgende als landende toestellen. Vanaf de 15de dag zal de baan 25R/07L gedurende 9 dagen verkort worden gebruikt, wat betekent dat bepaalde vliegtuigtypes de baan zullen kunnen gebruiken om op te stijgen.

De werken worden uitgevoerd tijdens de maand augustus, omdat die maand de beste combinatie biedt van warme temperaturen en weinig neerslag. Bovendien is augustus, op de wintermaanden na, de maand met het kleinste aantal vliegbewegingen per dag. Deze keuze laat toe om de opdracht uit te voeren binnen de kortst mogelijke tijd.

Deze werken hebben een onvermijdelijk gevolg voor het gebruik van de start- en landingsbanen, en op de uitvoering van het normale spreidingsplan. Wanneer baan 25R/07L volledig gesloten voor vliegverkeer, wordt geland op of opgestegen vanaf de twee overige banen: 02/20 en 25L/07R.

Het is onmogelijk om nu reeds in detail weer te geven op welke manier de banen zullen gebruikt worden tijdens de periode van de werken omdat dit bepaald wordt door de weersomstandigheden.

Drie grote principes zijn hierbij van cruciaal belang.

Veiligheid
Het spreekt voor zich dat enkel baanconfiguraties (onderlinge verhouding en gebruik van de start- en landingsbanen) gebruikt kunnen worden waarvan de veiligheid gegarandeerd is, rekening houdende met de weersomstandigheden.

Capaciteit
Er wordt een configuratie gebruikt die voldoende capaciteit biedt om alle operaties van de luchtvaartmaatschappijen mogelijk te maken zoals voorzien in hun dienstregeling zodat vertragingen tot een minimum beperkt worden.

Optimale verdeling
Bovendien wordt gestreefd naar een optimale verdeling voor de omwonenden. Het is echter onvermijdelijk dat inwoners van sommige gemeenten tijdens de werken meer vliegverkeer zullen hebben en anderen minder.

De beslissing met betrekking tot het baangebruik tijdens de werken wordt genomen in overleg met de Staatssecretaris voor Mobiliteit, Belgocontrol, het Directoraat-generaal Luchtvaart en de luchtvaartmaatschappijen. Op basis van die beslissing en de weersomstandigheden, beslissen de verkeersleiders van Belgocontrol over de concrete toepassing op het moment zelf.

De werken starten op 1 augustus en zullen rond 24 augustus 2013 klaar zijn. Soms kunnen onvoorziene gebeurtenissen tijdens de uitvoering van het werk echter leiden tot bijkomende werkzaamheden. Deze kunnen, samen met de weersomstandigheden, een invloed hebben op de uitvoeringsperiode. Daarom is de precieze duur vooraf onmogelijk te voorspellen.

De omwonenden van de gemeenten Boortmeerbeek, Brussel, Elsene, Evere, Grimbergen, Haacht, Herent, Jette, Kampenhout, Koekelberg, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Machelen, Meise, Rotselaar, Schaarbeek, Sint-Jans- Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Steenokkerzeel, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst worden binnenkort geĆÆnformeerd via een folder in de brievenbus. Zowel algemene als concrete informatie over deze werken is vanaf 16 maart permanent beschikbaar op www.runwayworks.be . Zodra bekend, wordt ook de informatie over de verdeling van het vliegverkeer op deze website gepubliceerd. Belangstellenden kunnen zich via diezelfde website inschrijven voor een digitale nieuwsbrief die zowel algemene informatie meegeeft over de werken en over de luchthaven, als details over de concrete uitvoering van de werken en het baangebruik van zodra dit bekend is. Tenslotte wordt het baangebruik tijdens de werken dagelijks door @brusselsairport meegedeeld op het sociaal medianetwerk Twitter: www.twitter.com/brusselsairport .

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company