Brussels Airport: meer dan 1,1 miljoen passagiers in januari

13 februari 2013

Passagiers
Brussels Airport sloot de maand januari af met 1.1 miljoen passagiers. Het aantal vertrekkende lokale reizigers steeg met 0,9%. Op lange afstand wordt die lichte groei vooral geboekt door de ontwikkeling van het netwerk van Brussels Airlines en andere Star Alliance partners, binnen Europa wordt een toename genoteerd in het low cost segment.

Het aantal transferpassagiers verminderde met 2,9%, waardoor het totaal aantal reizigers voor januari afsloot met een lichte daling van 0,8%. Deze wordt toegeschreven aan de tegenvallende wereldwijde economie, die onder meer leidde tot het wegvallen van enkele lange-afstandsvluchten eind vorig jaar. De data van de kerstvakantie vielen bovendien anders dan in 2012, met een andere verdeling tussen het aantal vakantiepassagiers tussen december en januari.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen daalde ook in januari, met 4.4%. Ook nu weer daalt het aantal passagiersvluchten (-4%) sneller dan het aantal passagiers. Oorzaak van deze gunstige evolutie in het gebruik van gemiddeld grotere toestellen en een hogere gemiddelde bezettingsgraad (van 134 stoelen naar 139 stoelen per vlucht).

Vracht
Met 32.624 ton noteert Brucargo een achteruitgang met 6.9 procent van het vrachtvolume tegenover januari 2012. Dit betekent wel een positieve kentering ten opzichte van de voorbije maanden, al ligt dit ook aan het feit dat Chinese New Year vorig jaar in januari gevierd werd. Vooral het vervoer op volvrachtvliegtuigen blijft het, zoals overal in Europa, moeilijk hebben.

Netwerk
Qatar Airways verhoogde sinds 1 februari het vluchtenaanbod met een zesde en zevende wekelijkse vlucht naar Doha. Brussels Airlines start in juni met vijf wekelijkse vluchten op Washington, in samenwerking met de Amerikaanse partner United. Dat brengt het wekelijkse aanbod op Washington naar 12 vluchten. Finnair Cargo start in maart met zijn hub-operaties vanaf Brucargo.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company