Brussels Airport neemt maatregelen na voorval met niet-begeleide jonge passagier

11 februari 2013

Brussels Airport neemt bijkomende maatregelen voor de toegangscontrole tot de niet-publieke zone van de luchthaven naar aanleiding van het voorval met een niet-begeleide minderjarige passagier die vorige vrijdag naar Malaga is gereisd.

Samen met de bevoegde instanties wordt onderzocht of er bijkomende beveiligingsmaatregelen nodig zijn, zowel qua infrastructuur als qua procedures. Intussen wordt er bijkomend toezicht voorzien op het automatische scannen van de boarding passes. Bovendien sensibiliseert de luchthaven alle partners die werkzaam zijn op de luchthaven en vraagt het personeel dat in contact komt met passagiers om bijzondere waakzaamheid voor niet-begeleide minderjarigen aan de dag te leggen.

De controle van passagiers die binnen de Schengenzone vliegen, gebeurt in twee fasen. Enerzijds is de luchthaven, conform de Europese wetgeving, verantwoordelijk voor de toegangscontrole tot de niet-publieke zone van de luchthaven en dit aan de hand van het elektronisch scannen van de boarding pass. Er is ook steeds een veiligheidsagent aanwezig. Anderzijds behoort de controle op de toegang tot het vliegtuig tot de bevoegdheid van de luchtvaartmaatschappij, eveneens aan de hand van de boarding pass. Bovenop deze toegangscontroles worden alle passagiers en hun handbagage gescreend.

Ondanks deze doorgedreven controles is een jonge passagier erin geslaagd zich toegang tot zowel de luchthaven als het vliegtuig te verschaffen. Brussels Airport neemt dit incident zeer ernstig en verleent haar volle medewerking aan het lopende onderzoek.

Brussels Airport benadrukt nog dat er in deze zaak nooit een veiligheidsrisico is geweest voor het vliegverkeer of voor passagiers aangezien alle nodige screeningactiviteiten hebben plaatsgevonden.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company