Brussels Airport: ondanks crisis recordaantal passagiers sinds 2001

10 januari 2013

Passagiers
Brussels Airport sloot 2012 af met bijna 19 miljoen passagiers – 18.971.332 om precies te zijn. Dat aantal vertegenwoordigt een groei van 1 procent ten opzichte van 2011, en is een record sinds 2001. Het aantal lokaal opstappende passagiers (originating passengers) is quasi status quo gebleven met een minieme daling van 0,1%. Het aantal passagiers op intra-Europese vluchten blijft ongewijzigd tegenover 2011, op lange afstand noteert Brussels Airport een groei van 6,3%. Het aantal transferpassagiers is toegenomen met 7,7%. Het aandeel van transferpassagiers op het totale aantal reizigers is met één procentpunt gestegen naar 15,6%.

Na een voorspoedige eerste helft van het jaar met een groei van 2,3% in passagiers, liep de groei in de tweede helft terug. De maand december kon afgesloten worden met een beperkte daling van 1,1%.

Deze resultaten - en de positieve evolutie van het transferverkeer in het bijzonder - tonen het belang van de ontwikkeling van Brussels Airport als hub voor Star Alliance, die een positief tegengewicht vormde voor de impact van de economische crisis op de reisbereidheid in het algemeen. De resultaten van het passagiersverkeer op Brussels Airport zijn vergelijkbaar met die van andere grotere Europese luchthavens in 2012.

Vracht
De gevlogen vracht op Brussels Airport daalde met 3,3% van 475.000 ton naar 459.265 ton. Deze daling liet zich vooral voelen in het volvrachtsegment als gevolg van de economische crisis bij het vrachtvervoer van en naar Europa. De vracht aan boord van passagierstoestellen en via integratorvervoer nam in 2012 nog verder toe. In het vierde kwartaal kende het vrachtvervoer een scherpe daling. Ook de maand december ontkwam daar niet aan met een daling van 18,4%, negatief beïnvloed door de stakingsacties van de douane waardoor vracht naar andere luchthavens werd omgeleid.

Op vrachtgebied presteerde Brussels Airport in 2012 ondanks het negatieve groeicijfer merkelijk beter dan de meeste andere Europese luchthavens.


Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen verminderde met 4,4% naar 223.431. Het aantal passagiersvluchten verminderde met 4,1%, terwijl het aantal reizigers zelf een positieve groei kende van 1%. Dat bevestigt een evolutie die de luchthaven reeds enkele jaren noteert, gevoed door de inzet van grotere toestellen en een verdere verbetering van de bezettingsgraad per toestel.


Netwerkontwikkeling
Brussels Airlines voegde in 2012 twee extra Airbus A330 toestellen toe aan haar vloot. Hiermee opende de maatschappij een nieuwe dagelijkse vlucht op New York en werd ook het Afrika- netwerk verder uitgebouwd.

Nieuwe maatschappijen waren onder andere Germanwings en Air Europa.

In 2012 werd het netwerk van Brussels Airport uitgebreid met diverse nieuwe  rechtstreekse bestemmingen waaronder Ponta Delgada, Ohrid, Skopje, Fez, Rabat en Cork.

In 2013 zal het langeafstandsnetwerk verder verstevigd worden door extra vluchten van Qatar Airways en THAI, en zullen Jet Airways en United Airlines grotere toestellen inzetten. Ook Brussels Airlines kondigde groeiplannen aan voor haar trans-Atlantisch netwerk.
Binnen Europa kondigden onder andere Croatia Airlines (Zagreb), Jetairfly (Athene), Meridiana (Olbia), Thomas Cook Airlines (Reykjavik, Bastia, Biarritz, Nice) en Vueling (Alicante, Malaga) additionele frequenties of nieuwe bestemmingen aan.

Bijzonder belangrijk voor de groei van de lokale passagiersmarkt op Brussels Airport is de verdere verbetering van de bereikbaarheid met de trein. De aansluiting met de Thalys vanaf Parijs en de opening van de Diabolo-verbinding in juni 2012 naar Antwerpen en via Antwerpen naar Nederland vergroten de thuismarkt van Brussels Airport.

Nieuwe vrachtmaatschappijen in 2012 waren Cargojet (Halifax) en FlyCongo (Kinshasa). Positief nieuws voor 2013 is de aankondiging van Finnair Cargo om van Brussels Airport haar tweede Europese luchtvrachtbasis te maken.


 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company