Finnair Cargo kiest Brussels Airport als tweede Europese vrachthub

8 januari 2013

In maart 2013 opent de Finse luchtvrachtmaatschappij Finnair Cargo een nieuwe vrachthub op Brussels Airport. Finnair is één van de belangrijkste Europese luchtvaartmaatschappijen voor cargo, sterk aanwezig in Azië. Net zoals Brussels Airport specialiseert de maatschappij zich meer en meer in het vervoer van gespecialiseerde zendingen zoals farmacie.
De maatschappij besliste om naast haar thuisluchthaven Helsinki een nieuwe cargo hub te openen met gemakkelijke rechtstreekse toegang tot de belangrijke Europese luchtvrachtmarkt in Continentaal Europa.

Naast het versterken van het vrachtvervoer aan boord van de bestaande passagiersvluchten en het vrachtwagentransport tussen beide hubs, komt er een volvrachtverbinding met MD-11F toestellen. Via Helsinki biedt het netwerk van Finnair voortaan een makkelijke en snellere toegang voor cargo tot de 14 bestemmingen die de maatschappij met passagierstoestellen bedient in Azië: Nagoya, Osaka, Tokyo Narita, Seoul, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Chongqing, Xi'an, Hanoi, Delhi, Bangkok en Singapore. Bovendien vliegt de maatschappij rechtstreekse volvrachtverbindingen via Helsinki naar Hong Kong en Mumbai.

Naast die bestaande vliegverbindingen voorziet Finnair vanaf maart vanuit Brussel rechtstreekse volvrachtvluchten naar New York JFK en Chicago O’Hare. In een latere fase behoren ook nieuwe rechtstreekse vrachtbestemmingen in Afrika en Midden en Zuid Amerika tot de mogelijkheden.

Een Europese carrier die een 2de vrachthub in Europa opent is tot nu toe eerder uitzonderijk en wordt mogelijk gemaakt wordt door de nieuwe Europese regelgeving rond traffic rights. De ligging van de originele thuisbasis Helsinki biedt Finnair een uitstekende uitvalsbasis naar verbindingen met Noord Azië, maar ligt geografisch buiten het centrum van het Europees vrachtverkeer. Met deze beslissing krijgt Finnair toegang tot een tweede thuismarkt. Het samenbrengen van Finnair, die zich grotendeels specialiseert in het vervoer van Farmaceutische producten, en de aanwezigheid van de vele geneesmiddelenproducenten in ons land biedt voor beide partijen nieuwe mogelijkheden. Finnair schept met deze beslissing een gemakkelijke verbinding tussen diverse regio’s in de wereld met grote vraag naar onze exportproducten binnen deze sector.

“Finnair Cargo stelt zich tot doel om één van de top 5 vrachtmaatschappijen te worden tussen Europa en Noordoost Azië, en de opening van de cargo hub in Brussel is een belangrijke stap binnen deze visie”, stelt Juha Järvinen, Managing Director van Finnair Cargo.

Arnaud Feist, CEO van The Brussels Airport Company is erg verheugd met deze ontwikkeling: “Met Finnair krijgen we een Europese maatschappij op Brucargo, waarmee we samen kunnen onderzoeken hoe we de horizon kunnen verruimen voor de farmacie en andere sectoren binnen onze economie die in hoge mate afhankelijk zijn van import en export. Dit opent de deur naar tal van nieuwe mogelijkheden die we samen willen verkennen”.

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company