Brussels Airport : lichte daling van passagiersaantallen en vracht in oktober

12 november 2012

Passagiers
In oktober maakten 1.648.000 passagiers gebruik van Brussels Airport, 1.6% minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Deze lichte terugval laat zich verklaren door aangekondigde rationalisering in het binnen-Europese netwerk van Brussels Airlines, een licht tegenvallend vervoer tijdens het herfstverlof en de impact van orkaan Sandy waardoor in totaal 18 transatlantische vluchten geschrapt werden. Tegenover die dalende trend staat een algemene toename van het intercontintentaal verkeer, vooral bij Brussels Airlines en andere Star Alliance carriers. Ook het low fare vervoer blijft sterk groeien.

Bewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen daalde in oktober met 3.5%, tot 19.900. Ook nu weer stellen we vast dat het aantal vluchten minder snel groeit of sneller vermindert dan het aantal reizigers. Het toenemend gemiddeld aantal passagiers per vlucht laat zich verklaren door een betere bezetting en het gebruik van grotere toestellen.

Vracht
Het vrachtverkeer valt met 36.346 ton terug met 12,9% ten opzichte van oktober vorig jaar. Voor het hele jaar blijft de situatie tegenover vorig jaar op een status quo, waarmee Brussels Airport sterk boven het Europees gemiddelde presteert. Desondanks laten de gevolgen van de recessie in het vrachtvervoer van en naar Europa zich nu ook hier voelen, vooral in het volvrachtverkeer. Het vrachtvolume aan boord van passagierstoestellen blijft echter toenemen, en ook het integratorverkeer houdt zich relatief sterk.

Nieuwe routes
Eind oktober is Brussels Airlines begonnen met een nieuwe vlucht naar Edinburgh, easyJet vliegt nu van Brussels Airport naar Basel en Thomas Cook Airlines naar de Kaap-Verdische Eilanden. Op 3 december start Air Europa twee dagelijkse vluchten op Madrid. Demavia / Fly Congo startte een rechtstreekse volvrachtverbinding naar Luanda en Kinshasa.
Voor de tweede helft van de winter noteren we reeds een vierde wekelijkse vlucht naar Bangkok met Thai Airways International en een zesde en zevende wekelijkse verbinding naar Doha met Qatar Airways.

 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company