Brussels Airport : 1,9 miljoen passagiers in september, geen groei

9 oktober 2012

Tijdens de maand september mocht Brussels Airport in totaal 1.888.193 reizigers verwelkomen. Daarmee noteert Brussels Airport een lichte negatieve groei met -0,1%. Zoals op de meeste andere Europese luchthavens laat de crisis zich nu ook geleidelijk voelen in de passagierscijfers, waar tijdens de voorbije maanden reeds het luchtvrachtverkeer de rode cijfers opzocht.

Alle segmenten van het vertrekkend passagiersverkeer (opstappend -0,5%transfer -4,0%) en transit -19,7%) noteren  negatief, maar dat wordt grotendeels nog gecompenseerd door een groei van 0,7% in het aantal aankomende reizigers in de eerste week van september. Het intra-Europees zakelijk verkeer evenaart niet de cijfers van vorig jaar. Daarentegen wordt nog steeds groei genoteerd in de Europese low cost en vakantiemarkten. Op de lange afstandsvluchten noteert vooral Brussels Airlines nog een hoge groei.  

Het aantal vliegtuigbewegingen daalt opnieuw opmerkelijk, met 4,7%. Dat wijst niet enkel op het gebruik van relatief grotere toesteltypes: de verhoogde efficiëntie vertaalt zich ook in een hogere algemene bezettingsgraad, die nu boven de 75% ligt.

Cargo kent voor het eerst sinds maanden weer een grotere daling, met -8.6%. De vrachtgroei op passagiersvluchten en integrator blijft positief.

De passagiersgroei van de komende maanden zal beïnvloed worden door het wegvallen van de dagelijkse Jet Airways vluchten naar JFK en Chennai, en de dagelijkse American Airlines vlucht naar JFK. Ook de aangekondigde netwerkrationalisatie op Europa van Brussels Airlines zal het resultaat gaan beïnvloeden.

Nieuwe vluchten in de komende maanden zijn Brussels Airlines naar Edinburgh, easyJet naar Bazel, Air Europa naar Madrid en Thomas Cook Airlines naar de Kaapverdische Eilanden.


<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company