Ethiopian Airlines toont B787 Dreamliner op Brussels Airport

10 september 2012
Op 10 september is voor het eerst in ons land een Boeing B787 te zien. Ethiopian Airlines vliegt doorgaans van en naar Brussels Airport met Boeing B757 en B767 toestellen, maar verzorgt deze route éénmalig met de gloednieuwe B787. De Boeing 787 Dreamliner is een verkeersvliegtuig dat door de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is ontwikkeld. Dit exemplaar dat de primeur haalt voor Brussel werd aan Ethiopian geleverd op 17 augustus en is daarmee de eerste Dreamliner in commercieel gebruik buiten Japan. Deze B787-800 die 245 plaatsen biedt in economy en 24 in business class vliegt normaal diverse routes binnen Afrika, maar wordt eerst nog enkele dagen geshowd op diverse Europese bestemmingen in het netwerk van Ethiopian.

Het is de allereerste keer dat een Boeing B787 naar Brussel komt. De Dreamliner wordt geassembleerd in de Boeing-fabrieken te Everett (nabij Seattle, Washington). Van de Dreamliner werden tot dusver meer dan 850 exemplaren verkocht aan maatschappijen over de hele wereld, en daarvan werden tijdens de voorbije maanden de eersten in commercieel gebruik genomen.

De Boeing 787 heeft met 14.000 tot 16.000 km een groter vliegbereik dan de meeste andere vliegtuigen en is beduidend zuiniger en milieuvriendelijker dan vliegtuigen van vorige generaties.  Boeing hoopt dit te bereiken door de nieuwe generatie (bleedless) motoren, verbeterde aerodynamica en aanzienlijke gewichtsvermindering: zo wordt het (zware) hydraulische systeem gedeeltelijk vervangen door elektrische systemen en worden er voor het eerst op grotere schaal composietmaterialen toegepast.

De B787 laat toe om relatief kleinere aantallen passagiers (rond de 250) per vlucht op zeer lange afstand rechtstreeks naar hun bestemming te brengen. Hiermee opent het de deur naar tal van bestemmingen waarvoor het dagelijkse potentieel aan reizigers onvoldoende groot is om vanaf Brussels Airport de grotere Boeings en Airbussen in te leggen die hiervoor tot nu toe noodzakelijk waren. Omdat het toestel specifiek gemaakt is op de maat van luchthavens zoals Brussels Airport, wordt verwacht dat het toestel er tijdens de komende jaren een belangrijke speler wordt. De eerste Belgische Dreamliner komt eind volgend jaar in dienst bij Jetairfly, die momenteel een ruime onderhoudshal bouwt op Brussels Airport waar ze de gespecialiseerde technische ondersteuning voor hun rekening nemen voor hun eigen Dreamliner en die van hun Europese partnerbedrijven.

Ethiopian Airlines is één van de grootste en snelst groeiende carriers in Afrika. De maatschappij werd opgericht in 1946 en vliegt sinds 2006 op Brussels Airport. Vijf keer per week vliegt de maatschappij naar Addis Abeba, met makkelijke aansluiting op een hele rist steden in Afrika en het Midden Oosten. Ethiopian Airlines maakt deel uit van het Star Alliance netwerk en beschikt over een vloot van 48 toestellen waaronder de nieuwe Dreamliner.
<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company