Brussels Airport: tegenvallende economie blijft groei remmen

10 augustus 2012

Met 2.054.000 miljoen passagiers mocht Brussels Airport in juli  voor de tweede keer in de afgelopen 10 jaar de kaap van 2 miljoen reizigers in een maand overschrijden. Ondanks het feit dat de luchthaven hiermee een absolute recordmaand noteerde, bleef de groei ten opzichte van juli 2011 beperkt tot 1 procent.
De zwakke cijfers voor zakelijk verkeer door de economische crisis worden nipt gecompenseerd door een toename van het aantal vakantiereizigers. Bovendien kwam een gedeelte van de vakantieuittocht dit jaar reeds op het conto van de maand juni. Transferverkeer groeit met 4% en het aantal O&D passagiers met vertrek of eindbestemming op Brussels Airport noteert zelfs licht negatief op -0,5%.

Het aantal vliegtuigbewegingen neemt met -2,5% ook in juli verder af. Dat bevestigt de trend die reeds enkele jaren genoteerd wordt: een gemiddeld betere bezettingsgraad en het gebruik van gemiddeld grotere toestellen.  

Het vrachtvervoer toont een lichte groei. De toename met 2,3% wordt vooral gevoed door de evolutie van het vrachtverkeer op passagierstoestellen en het integratorverkeer. Voorlopige cijfers tonen dat het tonnage op volvrachtvliegtuigen met 3% terugvalt. Toch scoort Brussel daarbij beter dan de wereldwijde evolutie in volvracht en de resultaten van de meeste Europese luchthavens.

Vanaf november kondigt Brussels Airlines twee nieuwe bestemmingen aan. Edinburgh wordt tijdens het winterseizoen 6 keer per week aangevlogen met verdere groeiplannen tijdens de volgende zomer. Daarnaast wordt ook Mombasa toegevoegd aan het uitgebreide Afrika-netwerk. Deze laatste bestemming wordt uitgevoerd in samenwerking met Thomas Cook. Qatar Airways zal vanaf februari 2013 het aantal wekelijkse vluchten naar Doha verhogen van 5 maal per week naar dagelijks.  

 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company