Brussels Airport: tegenvallende economie remt groei

11 juni 2012

In mei mocht Brussels Airport in totaal 1,7 miljoen reizigers verwelkomen. Dat brengt de totale groei voor passagiersverkeer op +0,1%. De economische situatie drukt op het O&D verkeer dat negatief afsloot op -2.3% tegenover vorig jaar. Het transferverkeer groeide daarentegen met 11,9%. De belangrijkste groei wordt nog steeds genoteerd in het long haul verkeer. De groei van het transferverkeer onderstreept het toenemend belang van Brussels Airport als hub in het intercontinentale netwerk van Star Alliance.  De laatste twee maanden groeit ookhet low cost vervoer weer snel.
Het binneneuropees verkeer noteert zowel voor zakelijk als vakantievervoer een lichte terugval, die ook gevoed wordt door het stopzetten van vluchten door Blue1 en Royal Jordanian, het failliet van Malev en voortdurende stakingsacties bij Iberia. Deze enigszins tegenvallende resultaten zijn in lijn met de algemene evolutie van het verkeer op andere grote Europese luchthavens.

Het aantal vliegtuigbewegingen daalt met 6%, wat in vergelijking met de passagierscijfers wijst op een betere gemiddelde bezettingsgraad dan vorig jaar en het gebruik van grotere toestellen, onder meer bij Brussels Airlines.

Het vrachtvervoer blijft het ondanks kleine daling goed doen met positieve prestaties voor het vervoer op lange-afstands passagiersvluchten en voor integratorverkeer. Brussels Airport doet het daarbij beter dan de meeste andere luchthavens.

Belangrijke nieuwe ontwikkelingen waren onder meer de opstart van drie dagelijkse low cost vluchten met Germanwings naar Stuttgart, en de start van de eerste transatlantische route door Brussels Airlines met een rechtstreekse vlucht naar de Newyorkse luchthaven JFK.

 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company