Brussels Airport : 1,6 miljoen reizigers in april, groei zet zich verder

20 mei 2011

Opmerking : Door de uitzonderlijke omstandigheden van de aswolk in april 2010 geven de groeipercentages voor de voorbije maand een sterk vertekend beeld.

Passagiers
Het passagiersaantal voor april staat op 1,6 miljoen. Tegenover april 2010 geeft dat een groeicijfer van 37,3%. Zonder het effect van de aswolk wordt de groei voor april berekend op ongeveer 3%. Tegenover april 2009 bedraagt ze 5,9%. Alle segmenten van het passagiersverkeer tonen groei in april. Voor het vakantieverkeer blijft die beperkt door de invloed van het uitzonderlijk prettige weer in eigen land op last minute bookingen. Het transferverkeer groeit zelfs met 83% (deels door effect aswolk), vooral door de activiteiten van Brussels Airlines en haar partners binnen Star Alliance.

Vracht
Brucargo verwerkte in april 38,327 ton luchtvracht: 8,4% meer dan vorig jaar. Vergelijking met vorig jaar is extra bemoeilijkt door de aswolk, maar ook omdat Korean Air Cargo in april vorig jaar een omvangrijk charterprogramma toevoegde aan zijn normale traffiek. Toch kan duidelijk gesteld worden dat het integratorverkeer opnieuw in de lift zit, en ook vracht aan boord van passagierstoestellen blijft toenemen. Dit laatste segment wordt gestuwd door de aanhoudende toename van het lange-afstandsverkeer.

Vliegtuigbewegingen
In april werden 19.448 vliegbewegingen genoteerd. Ook hier wordt de uitzonderlijke groei (23,7%) vooral op het conto van de aswolk geschreven.

Nieuwe vluchten
Op 29 maart startte het zomerseizoen voor de luchtvaart, met diverse nieuwe rechtstreekse verbindingen vanaf Brussels Airport. Tirana wordt vanaf het nieuwe zomerseizoen bediend door Belle Air (3/w), het Roemeense Bacau vanaf eind mei dan weer door Blue Air (2/w) en Adria voegt vanaf juni Pristina toe als bestemming (2/w).

De Tjechische maatschappij CSA  Czech Airlines vliegt vanaf eind juni 3 maal per week naar Bratislava.

Jetairfly start in juni eveneens met vluchten naar Tirana en Pristina, (beide 2/w). De Spaanse maatschappij Air Nostrum/Iberia heeft vluchten gestart naar naar Vigo (3/w) en San Sebastian (2/w), een nieuwe bestemming. Naast deze nieuwe routes kondigen tal van maatschappijen een verhoging aan van hun huidige vliegfrequentie.

Gedurende het zomerseizoen wordt de capaciteit verhoogd op een aantal langeafstandsroutes: grotere toestellen op Philadelphia (B767 US Arways), Washington (B777 United Airlines), Newark (B777 United Airlines en B777 Jet Airways), Montreal (A330 Air Canada) en Mumbai (B777 Jet Airways). Meer vluchten op Abu Dhabi (8/w, Etihad Airways). Jetair en Thomas Cook kondigen wekelijkse Bangkok/Phuket vluchten aan vanaf november.

Iberia start met 3 wekelijkse vracht vluchten op Madrid in juni. Korean Air kondigt zes bijkomende wekelijkse vrachtvluchten aan (van 3 naar 9 per week) tegen het winterseizoen. Een vierde wekelijkse verbinding begint met onmiddellijke ingang.


 

<< Terug naar Overzicht
Disclaimer - © Brussels Airport Company