Veelgestelde Vragen

  • Welke identiteitsdocumenten zijn nodig voor een kind van 12-18 jaar?

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar hebben dezelfde reisdocumenten nodig als een volwassene. Indien zij alleen reizen, zonder hun ouders, kunnen luchtvaartmaatschappijen ook opleggen dat een toestemming van de ouders noodzakelijk is.
Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen, een voorbeeldformulier dat kan gebruikt worden vindt u hier.

Sommige maatschappijen bieden hun regeling voor “Niet Vergezelde Minderjarigen” ook aan voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar, als de ouders dat wensen.

Als het kind met één van beide ouders reist, heeft deze ouder de vrijheid om een geschreven akkoord mee te nemen van de andere ouder, dat door de gemeente kan voor echt verklaard worden. (De procedure 'voor echt verklaring' bestaat in Nederland niet)

Buitenlandse zaken raadt een ouderlijke toestemming aan, als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
Belgische reizigers kunnen zich steeds informeren bij ambassade of consulaat van het land van bestemming, over eventueel bijkomende vereiste documenten voor het reizen met kinderen. Buitenlandse Zaken adviseert des te meer om zich te informeren bij ambassade of consulaat, alsook bij de luchtvaartmaatschappij, als het kind alleen reist.