Airside Pharma Transporter van Brussels Airport verder geïnnoveerd

27 oktober 2016

Grote buitenlandse interesse voor transporter op TIACA Air Cargo Forum

Brussels Airport heeft op het TIACA Air Cargo Forum in Parijs de vernieuwde "Airside Pharma Transporter" voorgesteld. De transporter werd verder geïnnoveerd en werkt nu met zonnepanelen zodat de koelbox op elk moment de gewenste temperatuur kan aannemen of behouden. Dankzij deze innovatie werkt de transporter niet alleen energieneutraal, maar ook efficiënter en zijn meer transporten per dag mogelijk. De transporter werd door Brussels Airport ontwikkeld voor de Belgische farmaceutische sector en wordt bij elke mogelijke gelegenheid op de luchthaven gebruikt. Het product wekt daarom ook wereldwijd veel interesse op het Forum.

Brussels Airport heeft vorig jaar de "Airside Pharma Transporter" geïntroduceerd op Brucargo, de vrachtafdeling van de luchthaven. De luchthaven heeft deze transporter ontwikkeld voor de farmaceutische sector in ons land. Bij het transport van bijvoorbeeld medicijnen en vaccins is het van belang dat de pakketten een bepaalde temperatuur hebben en behouden zodat de werkzame bestanddelen van deze geneesmiddelen actief blijven.

"De farmaceutica is een van de belangrijkste sectoren in ons land en heeft een grote toegevoegde waarde voor onze economie. Het is daarom essentieel dat deze sector bij de export van hun producten ondersteuning en de gewenste dienstverlening op maat aanbieden. We innoveerden eerder al door met IATA het CEIV-garantiecertificaat voor de koudeketen te ontwikkelen, onze luchthaven was ook de eerste om deze wereldwijde standaard te behalen. Met de vernieuwde "Airside Pharma Transporter" ontwikkelden we een efficiënt product dat dankzij de zonnepanelen bovendien zeer milieuvriendelijk is", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

De "Airside Pharma Transporter" is een aanhangwagen waarop een koelbox met een geïsoleerde wanden is geïnstalleerd. Vernieuwend is de technologie waarmee in real time de temperatuur en de locatie van de koelwagen kan worden opgevolgd. Sinds de introductie van de "Airside Pharma Transporter" eind vorig jaar is het systeem nog verder verfijnd. De transporter kan de inhoud van de koelbox gedurende lange tijd op de gewenste temperatuur houden dankzij innovatieve isolatie- en koelingsystemen. Zelfs wanneer de transporter in de brandende zon op het tarmac staat.

De meest zichtbare vernieuwing is de installatie van zonnepanelen op het toestel waardoor de koelbox in de transporter enkele dagen autonoom kan functioneren zonder daarbij elektriciteit of een andere vorm van energie nodig te hebben. De koelbox bereikt ook sneller de gewenste temperatuur waardoor de box meerdere keren per dag gebruikt kan worden en verzenders van pharmaceutische producten efficiënter kunnen werken. De koelbox moet ook niet meer lang op voorhand op temperatuur gebracht worden.

Het transportmiddel voor het tarmac is zo’n groot succes dat ook andere luchthaven interesse tonen in het innovatieve transportmiddel. Daarom heeft Brussels Airport de transporter voorgesteld op het TIACA Air Cargo Forum, het jaarlijkse forum van de luchtvrachtindustrie, dat dit jaar in Parijs plaatsvindt.

<< Terug naar Overzicht