Air Cargo Belgium boven doopvont gehouden

8 september 2016

Op Brussels Airport is de nieuwe vzw Air Cargo Belgium officieel gelanceerd. De organisatie brengt alle stakeholders en bedrijven van de vrachtafdeling van Brussels Airport, Brucargo, samen. Air Cargo Belgium wordt de officiële vertegenwoordiger van de cargogemeenschap op Brussels Airport en brengt de verschillende bedrijven en andere stakeholders samen rond gezamenlijke projecten. Air Cargo Belgium wordt gefinancierd door de belangrijkste bedrijven op de luchthaven en krijgt ook een driejarige projectfinanciering van de Vlaamse overheid als innovatief bedrijfsnetwerk.

De luchtvrachtgemeenschap op Brussels Airport heeft de nieuwe vzw Air Cargo Belgium opgericht. De vzw wordt de officiële vertegenwoordiger van Brucargo, de luchtvrachtafdeling op Brussels Airport, en brengt de verschillende bedrijven op Brucargo samen rond projecten om tot een geïntegreerde logistieke keten te komen. De vzw ondersteunt de bedrijven hierbij, doet de algemene coördinatie van de gezamenlijke projecten en helpt deze mee te realiseren.

“De oprichting van deze vzw is een belangrijke stap voor de hele vrachtgemeenschap van Brussels Airport. Deze gemeenschap bestaat inmiddels al uit bijna 5.000 mensen met uiteenlopende jobs op de luchthaven. Nog eens 10.000 andere mensen hebben indirect een job dankzij de vracht op Brucargo. Het luchtvrachtvervoer zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarom is het van belang dat we ons nu goed organiseren zodat we deze groeikansen grijpen en Brussels Airport een Europese voorkeursluchthaven blijft dankzij haar snelheid, innovatie en logistieke en organisatorische samenwerking over de bedrijven heen”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Volgens de prognoses zal de luchtvracht de komende 20 jaar met 4,2%* per jaar groeien en zal sterker groeien dan de wereldwijde economie (+3,3%*). Luchtvracht is dus een essentiële motor van de wereldeconomie en levert een grote toegevoegde economische waarde aan het land omdat met het vliegtuig vooral hoogwaardige producten vervoerd worden, met vaak een arbeidsintensief logistiek proces. Vooral tijdskritische en temperatuurgevoelige goederen, zoals farmaceutische en verse producten, worden per vliegtuig vervoerd. Hoewel het gaat om slechts 0,5% van alle goederen, vertegenwoordigen ze een waarde van 35% van alle wereldwijd vervoerde goederen.

Met de oprichting van Air Cargo Belgium wordt de reeds bestaande samenwerking tussen de bedrijven op Brucargo over de hele logistieke keten geformaliseerd met als doel Brussels Airport concurrentieel te houden en de verwachte marktgroei naar zich toe te trekken.
De Vlaamse overheid heeft Air Cargo Belgium de komende drie jaar een jaarlijkse subsidie tot 150.000 euro toegekend in het kader van innovatieve bedrijfsnetwerken van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Naast de subsidie wordt de vzw ook gefinancierd door de belangrijkste bedrijven en andere stakeholders binnen de luchtvrachtgemeenschap. Na de projectsubsidie van 3 jaar zal de vzw zonder subsidies verder werken.

* Bronnen: OESO, Boeing

<< Terug naar Overzicht