Brussels Airport Company innoveert met de 'airside pharma transporter'

11 december 2015

Gekoeld  tarmactransport op maat van de farmaceutische producten

Brussels Airport heeft de 'airside pharma transporter' ontwikkeld, een vernieuwende, eigen ontworpen koelwagen specifiek voor het transport van temperatuurgevoelige producten tussen de magazijnen en de vliegtuigen op tarmac. Na het IATA-certificaat voor 'Centre of Excellence in Pharmaceutical Logistics' als eerste luchthaven te hebben ontvangen, neemt Brussels Airport opnieuw het voortouw om het transport en de behandeling van temperatuurgevoelige producten op luchthavens te innoveren en verbeteren.

De ‘airside pharma transporter’ is een aanhangwagen waarop een koelbox met een geïsoleerde wanden is geïnstalleerd. Vernieuwend is de technologie waarmee in real time de temperatuur en de locatie van de koelwagen kan worden opgevolgd. Het opvolgen van de temperatuur is van groot belang voor farmaceutische zendingen omdat de producten niet meer bruikbaar kunnen zijn bij temperatuurschommelingen.

“De farmaceutische sector is van groot belang in ons land. Als luchthaven willen we een innoverende partner zijn bij het waarborgen van een koudeketen voor hun producten. Het transport tussen magazijn en vliegtuig is daarbij een risicovolle schakel. Met de ‘airside pharma transporter’ hebben we nu een unieke en vooral betrouwbare oplossing die bovendien veel milieuvriendelijker is én 4 maal goedkoper dan bestaande transportmiddelen met koeling die geschikt zijn op tarmac”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

De transporter werd in het kader van het project Flanders Farma Hub ontworpen in samenwerking met alle partners op BRUcargo, de vrachtafdeling op Brussels Airport, én in overleg met alle grote farmaceutische producenten met productie- of distributiecentra in België. In de loop van december zullen 4 transporters in dienst genomen worden op BRUcargo.

Het project Flanders Farma Hub wil zowel de farmaceutische als logistieke spelers samenbrengen om te werken aan oplossingen voor concrete problemen rond transport van farmaceutische goederen en zo verbeteringen en innovaties te stimuleren. Daarom heeft de provincie Vlaams-Brabant ook de schouders onder het project gezet en dit gecofinancierd.

“De provincie steunt het strategische én innovatieve project Flanders Farma Hub met een substantiële subsidie. We zien hierin immers een prima mogelijkheid om de tewerkstelling in de ruime omgeving van de luchthaven te behouden en zelfs te verhogen. En dat door in te zetten op een unieke hoogtechnologische oplossing voor een belangrijke en veeleisende goederenstroom als de farma. Zo versterken we nog maar eens onze reputatie als een vernieuwende en toekomstgerichte regio”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde Economie en Innovatie van de provincie Vlaams-Brabant.

Ook Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde ondersteunt het project. Paul Hegge, algemeen directeur: “De nationale luchthaven is enorm belangrijk voor de economie en tewerkstelling in onze regio en ver daarbuiten. De samenwerking met de farmaceutische sector maakt van deze Europese primeur een echt topproject en een voorbeeld voor andere projecten voor temperatuurgevoelige goederen de komende jaren om BRUcargo verder uit te spelen als voorkeursluchthaven voor transport van farmaceutische goederen.”

Brussels Airport, trendsetter in temperatuurgevoelig transport
Dankzij de dynamiek op BRUcargo en specifiek binnen het project Flanders Farma Hub kon Brussels Airport al verschillende logistieke innovaties realiseren. Zo hebben alle partners op BRUcargo samengewerkt met IATA rond een globaal erkend referentiekader voor het transport van temperatuurgevoelige producten, zoals medicijnen of vaccins. Brussels Airport was in 2014 de eerste luchthaven in de wereld waarbij alle behandelingsbedrijven in de keten gecertificeerd waren voor temperatuurgevoelig transport.

Om beter op elkaar afgestemd te zijn, is ook een online platform ontwikkeld waarop alle bedrijven relevante data met elkaar kunnen uitwisselen in de ‘cloud’. Daarbij bestaat ook een specifieke applicatie voor farmatransport die het alle partners in de logistieke keten mogelijk maakt om de data over de kwaliteit van de producten op te volgen.

Met het ontwikkelen van een nieuw type koeltransport op tarmac is weer een nieuwe stap gezet om beter op de noden van de farmaceutische sector in te spelen en Brussels Airport te onderscheiden als voorkeursluchthaven in Europa voor temperatuurgevoelig transport.

De bedrijven betrokken bij het Flanders Farma Project zijn 4Advice, Adelantex, Alcon, Aviapartner Cargo, Brussels Airlines, DHL Global Forwarding, Expeditors, JDR, K+N, Nallian NV, Panalpina, provincie Vlaams-Brabant, SPS-Belgium, Swissport Cargo, UTI, VIL, Voka, WFS en Brussels Airport Company.

 

<< Terug naar Overzicht