Geautomatiseerde grenscontrole op Brussels Airport

10 juli 2015

egatesVandaag werden onder grote belangstelling van de pers en in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zes geautomatiseerde grenscontroleposten geopend op Brussels Airport. 

Dankzij deze "e-gates" zullen EU-burgers die aankomen uit een land buiten de Schengenzone (bv. Marokko of de VS) vlotter door de grenscontrole op Brussels Airport kunnen gaan.

Hoe werkt het?
De passagier komt binnen via een ingangspoortje en steekt zijn identiteitskaart of paspoort in de daartoe bestemde gleuf. Er zijn twee gleuven: onderaan voor het Europese paspoort en bovenaan voor de Belgische identiteitskaart. Beide documenten hebben immers een andere digitale technologie.

Het geavanceerde softwaresysteem contoleert of het identiteitsdocument authentiek is en geen vervalsing. Tegelijkertijd wordt de identiteit van de passagier nagetrokken. Een laatste controle is de gezichtsherkenning, waarbij de foto op de chip van het identiteitsdocument vergeleken wordt met een digitale foto, genomen aan de e-gate.

Indien op de drie aspecten de evaluatie positief is, gaan de poortjes van de e-gate open en kan de reiziger zich begeven naar de bagagezaal.

Ook niet EU-burgers winnen hierbij: omdat er minder passagiers door de "traditionele controle" moeten, zal het ook daar vlotter gaan.

Meer over de e-gates leest u in het persbericht.  

<< Terug naar Overzicht