Grootschalige rampoefening op Brussels Airport

25 april 2015

emergencydrill_2015Op zaterdag 25 april 2015 vond op Brussels Airport een grootschalige rampoefening plaats. Dit soort oefeing wordt om de 2 jaar georganiseerd zoals voorgeschreven door de internationale luchtvaartorganisatie ICAO en zoals beschreven in het BNIP (Bijzonder nood- en interventieplan). 

Dit jaar ging het om een C130 van de Belgische luchtmacht met 40 passagiers en 5 bemanningsleden aan boord die een buiklanding diende te maken met gevaarlijke goederen aan boord.

Zowel brandweer en leger als de hulpdiensten en politie waren snel ter plaatse. Omwille van explosiegevaar moesten de slachtoffers zo snel mogelijk op veilige afstand van het vliegtuig worden gebracht.

Naast de oefening op het tarmac, maakten ook het opvangen van familie en vrienden en de externe communicatie over de ramp deel uit van de oefening.

Tot slot werd ook de communicatie tussen de verschillende deelnemende partijen onder de loep genoemen.

De oefening die vanuit het crisiscentrum van Brussels Airport geleid werd door de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant is uitstekend verlopen.

Bij de simulatie waren verschillende hulp- en reddingsdiensten en een paar honderd deelnemers betrokken: de brandweerdiensten van Brussels Airport en de omliggende gemeentes, het Rode Kruis, de federale politie, het leger en tientallen vrijwilligers van Brussels Airport in de rol van slachtoffer.

De oefening begon omstreeks 13.00 uur op het terrein en eindigde in de vroege namiddag.

 

<< Terug naar Overzicht