Baan 02/20 heet voortaan 01/19

19 september 2013

Het is zover: baan 02/20 is niet meer. Vorige nacht werd ze omgedoopt tot baan 01/19.

De naamswijziging kwam er als gevolg van de verschuiving van het magnetische noorden. Overal ter wereld dragen start- en landingsbanen een nummer van 01 tot 36 afhankelijk van hun oriëntatie ten opzichte van het kompas: het nummer 09 staat voor het oosten (90°), 18 voor het zuiden (180°), 27 voor het westen (270°) en 36 voor het noorden (360°). Omdat start- en landingsbanen in twee richtingen kunnen gebruikt worden (die ten opzichte van elkaar 180° verschillen) krijgen ze twee nummers waarvan het verschil altijd 18 is.

Het kompas richt zich naar het magnetische noorden maar de locatie daarvan is niet helemaal stabiel. Het magnetische noorden van onze planeet verschuift elk jaar een beetje waardoor 11 graden op een bepaald moment 10 graden worden en een paar jaar later dan weer 9 graden.

Om een naamswijziging van een start- en landingsbaan door te voeren volstaat het niet om langs weerskanten van de baan het nieuwe nummer te schilderen. De naam van de baan wordt immers vermeld in ontelbare officiële documenten en op plannen die allemaal moeten aangepast worden.

Afgelopen nacht werd de naam gewijzigd in alle databases ter wereld die voor de luchtvaart gebruikt worden. Tezelfdertijd werd alle signalisatie op de luchthaven en de nummermarkering op de startbaan zelf aangepast.

<< Terug naar Overzicht