Grootschalige rampoefening op Brussels Airport

29 april 2013

Op zaterdagnamiddag 27 april organiseerde Brussels Airport een grootschalige rampoefening, waartoe zij tweejaarlijks verplicht is door de ICAO (International Civil Aviation Organization) en zoals ook voorgeschreven in het BNIP (Bijzonder Nood- en InterventiePlan).

De simulatie begon in de late namiddag.

Het scenario: een bestelwagen rijdt in op een tankwagen en vat vuur ter hoogte van het uiteinde van pier A waar net een vliegtuig uit Lourdes is aangekomen. De kans is reëel dat de brand overslaat naar het vliegtuig en naar pier A. Er moet dus snel actie ondernomen worden.

De evacuatie bleek een hele uitdaging voor de hulpdiensten, gezien de meeste passagiers aan boord rolstoelgebruikers waren. Bovendien was het ook de eerste keer dat een deel van het luchthavengebouw tijdens een rampoefening ontruimd werd, wat niet evident is in een luchthaven die op volle toeren draait!

De oefening werd geleid door de gouverneur van Vlaams-Brabant vanuit het crisiscentrum van de luchthaven. Aan de oefening namen maar liefst 400 mensen deel, waaronder verschillende brandweerkorpsen (Brussels Airport, Zaventem, Vilvoorde en Brussel), medische teams van ziekenhuizen uit de omgeving, het Rode Kruis, DVI en vrijwilligers van Brussels Airport.

Hieronder een kleine fotoreportage:

 

<< Terug naar Overzicht