Vakantie-uittocht: Brussels Airport verwacht recordcijfers

23 juni 2011

Vandaag donderdag en morgen vrijdag zijn al zeer drukke vertrekdagen op Brussels Airport, maar de echte uittocht begint volgende week. Het aantal vertrekkende reizigers stijgt gradueel tot 43.600 op 1 juli, en schommelt daarna tijdens de hele julimaand dagelijks rond de 35.000.  Hoewel de luchthaven berekend is voor het verwerken van dergelijke piekaantallen, zal het zeker tijdens de voormiddag dagelijks zeer druk zijn op de luchthaven.  

Een overzicht van het aantal vertrekkende passagiers voor de twee komende weken :

Donderdag 23 juni: 28.900
Vrijdag 24 juni: 31.000
Zaterdag 25 juni: 25.000
Zondag 26 juni: 28.700
Maandag 27 juni: 30.200
Dinsdag 28 juni: 28.200
Woensdag 29 juni: 30.800
Donderdag 30 juni: 32.800
Vrijdag 1 juli: 43.600
Zaterdag 2 juli: 33.200
Zondag 3 juli: 37.800
Maandag 4 juli: 39.300
Dinsdag 5 juli: 36.100
Woensdag 6 juli: 38.400
Donderdag 7 juli: 36.000
Vrijdag 8 juli: 40.100

De uittochtpiek van 43.600 vertrekkende passagiers die verwacht worden op vrijdag 1 juli, vestigt een nieuw dagrecord voor Brussels Airport. Het vorige record dateert van vrijdag 2 juli 2010 met 42.000 vertrekkende passagiers. Ter vergelijking: op een gemiddelde dag vertrekken ongeveer 23.500 reizigers vanaf Brussels Airport.

Ook het aantal aankomende reizigers ligt in juli dagelijks rond de 35.000.

Brussels Airport richt diverse tips en aanbevelingen tot de passagier.

Vertrek tijdig

 
Voor korte afstandsvluchten wordt aanbevolen om twee uur voor de vertrektijd aanwezig te zijn aan de check-in, voor lange-afstand drie uur. Vanaf vier uur in de ochtend heerst in de vertrekhal een ware drukte die aanhoudt tot na het middaguur. Ook vanaf de late namiddag kan het opnieuw erg druk worden. De tijdsbuffer is er niet alleen omwille van veiligheidsredenen: deze extra tijd is nuttig bij het vinden van een parkeerplaats, voor het aanschuiven aan ticketbalies en voor de check-in, voor de grens- en veiligheidscontrole en voor het inschepen.
Hou er rekening mee dat wegenwerken op de Brusselse ring en diverse andere grote werfsituaties tijdens de komende weken een impact kunnen hebben op uw tijdsgebruik.
Reizigers uit Noordelijke richting die naar de luchthaven komen via de E19, kunnen gebruik maken van de Kiss & Ride service op Brucargo.Opgelet: voorlopig slechts tot 10/07/2011 !!!


Vloeistoffen en gels


Sinds eind 2006 legt Europa beperkingen op voor het vervoer van vloeistoffen en gels in handbagage. Europa voorziet weliswaar de afschaffing van die regels in 2013, maar voorlopig blijven ze onverminderd van toepassing.
Producten in de vorm van vloeistoffen, gels, schuim en pasta mogen wel mee in de ruimbagage (die je moet inchecken) maar in de handbagage zijn ze strikt beperkt. Als je ze toch wil meenemen aan boord moeten ze in een verpakking van hoogstens 100ml, en ze moeten samen aangeboden worden bij de beveiligingscontrole in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje van 20cm bij 20cm, het type diepvrieszakje.
Brussels Airport raadt aan om vloeibare producten niet mee te nemen aan boord als het gebruik ervan in de cabine van het vliegtuig niet strikt noodzakelijk is.
De beperking geldt niet op taksvrije goederen: die mogen ook in grotere volumes mee aan boord. Ze werden immers grondig gecontroleerd voor ze in de luchthavenwinkels terecht kwamen en worden bij aankoop meegegeven in een verzegelde plastic verpakking. Die moet wel gesloten blijven tot bij aankomst op de eindbestemming. Ook water en frisdranken die voorbij de beveiligingscontrole aangeschaft worden, mogen mee in het vliegtuig.

Dagelijks worden momenteel ongeveer 500 kg vloeistoffen en gels in beslag genomen bij de controle van handbagage. Geopende verpakkingen worden vernietigd, ongeopende verpakkingen worden aan goede doelen geschonken. Alcoholische dranken worden verkocht aan een veilinghuis en de opbrengst wordt geschonken aan een aantal weeshuizen.

Andere verboden voorwerpen


Zoals vroeger zijn ook andere voorwerpen verboden in de cabine van het vliegtuig. Puntige en snijdende voorwerpen (vooral messen en scharen) en voorwerpen die op een andere manier als wapen kunnen gebruikt worden (hamer, knuppel) of waarmee je iemand kan vastbinden (koord, kleefband) mogen niet mee in de handbagage. Andere producten mogen helemaal niet aan boord van het vliegtuig, ook niet in de ruimbagage: ontvlambare, bijtende, radioactieve, giftige of expolsieve producten. Meer details vind je op de luchthavenwebsite.
Opgelet : steeds meer passagiers bieden zich aan met CO2-busjes onder druk, die onder meer kunnen gebruikt worden voor het opblazen van fietsbanden of rubberbootjes. Die zijn strikt verboden op het vliegtuig, en mogen ook niet mee in de reiskoffers.

Sneller inchecken


Gedaan met het aanschuiven aan de check-in tussen de duizenden andere vertrekkende passagiers. De technologie helpt ons om sneller in te checken. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen maakt meer dan de helft van de passagiers gebruik van elektronische check-in systemen.
Heel wat luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid tot internet check-in. Op de website waar je het ticket boekte, kan je vanaf 24 uur voor je vertrek een boordkaart afdrukken met je eigen printer, thuis of op het werk. Wie enkel reist met handbagage hoeft daarna nergens meer aan te schuiven in de vertrekhal, maar kan meteen doorstappen naar de grenscontrole.
Hetzelfde geldt voor passagiers die zichzelf inchecken met één van de tientallen automatische check-in machines die daarvoor opgesteld zijn in de vertrekhal. Veel reizigers denken dat die machines gereserveerd zijn voor “zakenmensen”, maar het gebruik van die machines is kinderlijk eenvoudig en bespaart heel wat tijd. Er is altijd wel iemand van de luchtvaartmaatschappij in de buurt om je met die machines op weg te helpen.
Wie wel met ruimbagage reist, kan zijn koffer afgeven aan de check-in. De meeste maatschappijen reserveren een aparte snelbalie voor het aannemen van de koffers van passagiers die al elektronisch ingecheckt zijn.

Identiteitsbewijzen voor kinderen


Kinderen jonger dan 12 jaar moeten net zoals elke passagier beschikken over een geldig identiteitsbewijs met foto. Dat betekent een identiteitskaart of een paspoort. Het geboortepasje van vroeger kan NIET meer gebruikt worden voor meereizende kinderen. Let op: deze identiteitskaarten hebben slechts een beperkte gebruiksduur. Controleer de vervaldatum voor je vertrekt en doe de aanvraag tijdig bij je gemeentebestuur.

Paspoorten


Controleer vooraf hoe lang je identiteitskaart, paspoort of visum nog geldig is. Voor sommige landen moet een paspoort minstens nog een aantal maanden geldig zijn. Informeer vooraf.
De aanvraagprocedure voor het aanvragen van identiteitsbewijzen, paspoorten en visa duurt vaak enkele dagen. Hou hier rekening mee voor je reisdatum.
Het attest van verlies of diefstal van identiteitskaart dat uitgereikt wordt door de politie, is niet geldig voor reizen naar het buitenland.
Wie gebruik maakt van last-minute formules, kan zich er best eerst van vergewissen dat hij reeds beschikt over de nodige identiteitsdocumenten, of zorgen dat hem daarvoor nog voldoende tijd rest voor de reisdatum. Ook sommige van de inentingen die nodig zijn voor bepaalde exotische bestemmingen, moeten enkele dagen of weken vooraf voorzien worden.

Bagagetip


Reizigers doen er altijd goed aan om elk stuk bagage (ook handbagage, fototas, beauty case, rugzakje,…) te voorzien van een label met naam en contactgegevens. Niet alleen langs de buitenkant: stop gewoon je naamkaartje aan de binnenkant van elk stuk bagage. Als je bagage verloren raakt, is dat voor de betrokken diensten soms de enige houvast om ze te kunnen terugbezorgen.  

Kinderen : opgepast !


Elke zomer betreurt de luchthaven kleine en ernstige ongevallen met kinderen die zich kwetsen door oneigenlijk gebruik van roltrappen, roltapijten en baggagetrolleys. Hoe aantrekkelijk ze daarvoor ook lijken: ze zijn geen speelgoed.

Parkeren


Ondanks de voorziene zomerdrukte voorziet de luchthaven in juli en augustus ruim voldoende parkeergelegenheid voor vertrekkende vakantiereizigers. De luchthavenwebsite biedt een overzicht van de vele mogelijke formules en promoties : www.brusselsairport.be.
Reizigers kunnen afgezet worden op de Kiss & Ride zone op Brucargo, (Opgelet: voorlopig slechts tot 10/07/2011 !!!)
maar uiteraard ook net zoals vroeger in de zone die hiervoor voorzien is voor de vertrekhal. Voor beide zones geldt : gebruik rustig de tijd die nodig is om passagiers met hun koffers te laten uitstappen, maar daarna moet het voertuig doorrijden. De chauffeur mag zijn voertuig niet achterlaten in deze zone, ook niet voor zeer korte duur. Hierop wordt strikt toegezien door de verkeerspolitie.

Informatie


Meer informatie over de meeste onderwerpen die hierover behandeld zijn, vind je op de website van Brussels Airport: www.brusselsairport.be. Bij speciale omstandigheden geeft de luchthaven doorgaans ook regelmatige updates via twitter en facebook.
Het antwoord op sommige vragen is voor elke luchtvaartmaatschappij, voor elke vlucht en soms voor elke situatie anders. Op vragen over onderwerpen zoals het toegelaten gewicht aan bagage/ruimbagage, het vervoer van huisdieren, het wijzigen van tickets of de recuperatie van verloren bagage kan niemand een beter antwoord formuleren dan je reisagent of de luchtvaartmaatschappij zelf. Hun webadres en telefoonnummer vind je doorgaans op je ticket.

 

 


 

<< Terug naar Overzicht